Plicuri cu milioane de yeni sint lasate in cutiile postale din arhipelagul nipon.

Filantropul japonez care isi imparte de mai bine de un an averea, lasind plicuri cu bani in toaletele publice, pare sa aiba prozeliti. Numai in Tokyo, peste 18 plicuri au fost descoperite in cutiile de corespondenta dintr-un bloc de locuinte. Contineau, in total, 1,81 milioane de yeni (11.000 de euro). Plicurile aratau toate la fel si nu aveau scris pe ele nici un mesaj, nume sau vreo adresa.

In spiritul celebrei onestitati japoneze, locuitorii blocului au dus banii la politie in loc sa-i bage in buzunar. „Unele persoane s-au gindit mai intii ca banii erau falsi. Cind si-au dat seama ca erau adevarati, i-au adus la noi", a explicat un purtator de cuvint al politiei din Tokyo. El spune ca originea bancnotelor ramine in continuare un mister.

Daca la Tokyo plicurile contineau sume modice, in Kyoto situatia sta cu totul altfel. Aici, o batrina de 67 de ani a descoperit in cutia postala nu mai putin decit 10 milioane de yeni (echivalentul a 60.000 de euro). Fericita gasitoare nu a pastrat insa banii, ci i-a dus la politie. Si in Kove (vestul arhipelagului), o femeie de 31 de ani a gasit in cutia postala un plic cu un milion de yeni (6.000 de dolari). Si ea a predat bancnotele autoritatilor.

Binefacatorii nu apeleaza insa doar la cutiile postale pentru a face opere de caritate. In capitala nipona Tokyo, oamenii au alertat politia dupa ce cineva a aruncat asupra lor cu bilete de banca. Sute de astfel de bilete au fost recuperate pe cind zburau deasupra unui supermarket. Valorau in total peste un milion de yeni (6.000 de euro). Nici in acest caz, responsabilii politiei nu au putut afla originea banilor. „Tot ce putem spune e ca bancnotele veneau din cer", a declarat un ofiter. Oamenii aflati in supermarket nu s-au repezit insa sa le culeaga: „Erau multi clienti in magazin, dar nu s-a creat dezordine. Oamenilor le era teama sa atinga hirtiile, li se parea prea straniu", a spus acelasi politist.

Tot in Tokyo, la inceputul lunii iulie, o femeie a chemat politia dupa ce a vazut bani zburind de pe un pod. Agentii au recuperat atunci sase bancnote in valoare de 46.000 de yeni. Martorul spune insa ca a vazut cazind cel putin 30 sau 40 de hirtii.

Acesta nu este primul val de acte caritabile inedite care surprinde Japonia in ultima perioada. De mai bine de un an, un necunoscut lasa plicuri cu bani in toaletele publice pentru barbati din intreaga tara. De fiecare data, modul de operare e acelasi: plicuri cu 10.000 de yeni (60 de euro), insotite de un bilet cu mesajul „Sa fructificati aceasta mostenire pentru a va instrui". Pina acum, filantropul anonim a impartit peste patru milioane de yeni in toalete, iar politia nu a reusit inca sa-i afle identitatea.