MAE a facut rocada intre cele doua propuneri pentru posturile de ambasador la Washington si Londra.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Adrian Vierita are mari sanse sa devina viitorul ambasador al Romaniei in Statele Unite ale Americii, sustin surse din PNL. Ministrul liberal de Externe, Adrian Cioroianu, ar fi renuntat la nominalizarea lui Iulian Buga, desemnat initial pentru acest post, din cauza reactiilor negative pe care le-a provocat in mediile diplomatice aceasta propunere, precizeaza sursele citate. In plus, in comparatie cu Buga, care nu este agreat de Traian Basescu, Vierita are sanse mai mari sa primeasca girul presedintelui.

La inceputul lunii iulie, Cotidianul a anuntat ca Adrian Cioroianu ii trimisese presedintelui Traian Basescu o lista cu nominalizari de noi ambasadori. La acel moment, actualul ambasador al Romaniei in Regatul Tarilor de Jos, Iulian Buga, era propus ca sef al misiunii diplomatice de la Washington. Tot atunci, Adrian Vierita era nominalizat pentru Londra. Desi au trecut aproape doua luni de la prezentarea propunerilor, Cotroceniul nu a avut nici o reactie oficiala. Neoficial, surse din cadrul Administratiei Prezidentiale sustin ca Basescu i-a dat OK-ul lui Vierita, dar nu vrea sa auda de Buga la Washington. Cioroianu incearca acum o rocada: Vierita in SUA, Buga in Marea Britanie.

Adrian Sorin Vierita activeaza in MAE din 1991. In 2002 este numit seful misiunii diplomatice din Germania, iar in 2003 este declarat ambasadorul anului. In 2006, dupa ce revine de la post, este avansat de fostul ministru Mihai Razvan Ungureanu in functia de secretar de stat pentru afaceri europene si euroatlantice.

Romania nu mai este reprezentata la nivel de ambasador in SUA si in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din vara anului trecut. Pe 18 iulie 2006 era rechemat in centrala diplomatica de la Bucuresti, prin decret prezidential, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar la Londra, Dan Ghibernea. Prin aceeasi procedura pleca de la Washington ambasadorul Sorin Ducaru, o luna mai tirziu, pe 15 august 2006.

Dupa aproape o jumatate de an, la inceputul lui 2007, Basescu propunea inlocuitori pentru cele doua posturi. Numai ca numele avansate de seful statului au stirnit un imens scandal. Basescu il propusese pe Traian Ungureanu pentru Londra si pe Sever Voinescu la Washington. Celor doi li s-a reprosat lipsa de experienta in diplomatie si faptul ca in articolele pe care le semneaza in Cotidianul au o atitudine vadit partizana in favoarea sefului statului. Fara iscalitura lui Tariceanu, cei doi nu puteau intra in procedura de audiere in comisiile de politica externa ale Parlamentului. In cele din urma, Tariceanu semna adresa catre Parlament doar pentru Sever Voinescu. Parlamentarii aveau, insa, sa-l respinga. Si astfel, Londra si Washingtonul ramineau, in continuare, fara ambasadori.

Cioroianu da vina pe Basescu Adrian Cioroianu declara pe 10 iunie, raspunzind unor intrebari adresate de Cotidianul, ca MAE a intreprins demersurile pentru numirea ambasadorilor Romaniei in relatiile cu SUA, Marea Britanie si cu alte capitale. „Am inaintat lista cu propunerile noastre din data de 7 iunie a.c. Trebuie sa va spun insa ca nu exista o perioada standard in care sa fie finalizata o astfel de procedura. Intirzierea numirii are, bineinteles, efecte in planul reprezentarii Romaniei in relatiile cu SUA, Marea Britanie si cu celelalte tari; avem nevoie ca aceasta reprezentare sa fie la nivel de ambasadori. Ne exprimam speranta ca propunerile MAE vor fi aprobate intr-un timp cit mai scurt, iar viitorii ambasadori romani la Londra, Washington etc. vor face cinste prin activitatea lor, pe masura traditiei diplomatiei romane, dar si pe masura asteptarilor mari ce rezulta din responsabilitatile diplomatilor intr-o lume tot mai dinamica si mai integrata", spunea Adrian Cioroianu, citat de purtatorul de cuvint al MAE, Ilie Banica. (Laura Cernahoschi)