Liderii social democrati au dat navala in lumea virtuala. Vor sa cucereasca Romania online, iar pentru asta au ajuns sa se lupte deja intre ei. Adrian Nastase a dat semnalul de lupta, hotarit sa revina in prima linie.

PSD pare singurul partid care a inteles amploarea fenomenului online. Tot mai multi lideri pesedisti si-au facut pagini personale pe Internet. Fie ca e vorba de site-uri de prezentare, ori de bloguri (jurnal electronic), fie ca e vorba doar de inregistrarea unui nume cu care poti accesa si comenta pe blogurile altora, social democratii sint tot mai conectati la spatiul virtual. Insusi Mircea Geoana, presedintele PSD, are un blog. Nu-si scrie gindurile prea des, dar promite sa fie mai activ.

Adrian Nastase, fostul presedinte al PSD si aspirant la functia pierduta, si-a construit un astfel de jurnal electronic. Avind mai mult timp liber, Nastase scrie zilnic, iar postarile sale sint comentate de zeci si zeci de navigatori online. Asta il face sa fie cel mai activ dintre toti bloggerii pesedisti. Si Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvint al PSD, si-a construit un blog. E proaspat sosit in lumea virtuala, dar are ginduri mari: zilele acestea intentioneaza sa lanseze un misterios proiect politic prin intermediul blogului. Lideri pesedisti cu blog mai sint: Ioan Mircea Pascu, Gabriela Cretu (primii bloggeri ai PSD), Dan Mihalache, Vasile Dincu (acesta inca nu s-a hotarit cum sa arate primul sau comentariu, dar blogul este facut). Sint si alti pesedisti, precum Victor Ponta si Daciana Sirbu, care si-au facut pagini personale pe Internet.

Adrian Nastase este cu siguranta cel mai vizitat blogger dintre pesedisti, cu o medie de circa cinci mii de vizualizari pe zi. Formula succesului sau e simpla: este foarte cunoscut, scrie zilnic, raspunde la comentarii, intra in dispute. Inclusiv cu Geoana, caruia i-a transmis citeva mesaje publice online. Recent, el a dat un interviu intr-un ziar central, urmat de o ampla reactie pe blog. „Interviul din «Gandul» a generat comentarii si reactii. Spre exemplu, pe Orban (Ludovic - n.r.) l-am deranjat de la rontait in liniste cascavalul", scrie Nastase pe blog. El reia principalele afirmatii din interviu si spune ca „a venit timpul unei decizii strategice la nivelul PSD - decizie care va influenta, fara indoiala, rolul stingii in configuratia politica din tara pentru multi ani".

Nastase nu scrie doar despre politica. Ne vorbeste foarte mult despre lecturile sale, dar si despre meciurile de fotbal. „Am fost aseara pe National, la meciul pentru Supercupa dintre Dinamo si Rapid. (…) Zicu ramine un mare talent, desi nu-si gaseste inca locul in configuratia atacului, iar Bratu se descurca mai greu in banda stinga, lovind mingea de predilectie cu dreptul".

Dintre toti pesedistii, cel mai „nervos" pe blog este Ioan Mircea Pascu. Acesta se ia de ziaristii („politia blogurilor") care „stau la pinda sa vada ce pot ciuguli din stirvuri", dar si de colegii din partid, care nu-l vad pe un loc eligibil la alegerile europarlamentare. „Cind vine vorba despre motivatia la care ar recurge cei care nu ma iubesc ca sa scape de mine de pe lista respectiva, unii mentioneaza «cazul Marty», altii «cazul fregatelor»", spune Pascu pe blogul sau. Postarile autorului sint uneori ironizate de unii cititori. „Textul este bun, dar cam lung. Aici nu este Parlamentul. Noi nu avem timp sa citim romane politiste. Incearca sa fii mai scurt", ii spune Vasilica (sau Vasilica) fostului ministru al Apararii.

Mircea Geoana are blog de la inceputul anului, dar n-a scris decit 20 de postari. Iata de ce el nu are decit 32.300 de accesari din ianuarie si pina acum. Postarile sale sint foarte reci, deloc personale si nu obisnuieste sa intre in dialog cu cititorii. De cind Adrian Nastase si-a facut blog, Geoana a incercat sa fie ceva mai activ, dar pare ca se plictiseste repede. „Mai agitat decit de obicei - motiv pentru care am si neglijat un timp spatiul virtual -, sfirsitul de sesiune parlamentara a coincis cu primul examen major din viata mea de parinte. Slava Domnului, Alexandru, baiatul meu, a trecut cu brio peste testele nationale", scria Geoana pe 2 iulie. De atunci, a mai scris pe 13 iulie si-n rest nimic.

Adrese social democrate

http://mirceageoana.blogspot.com http://nastase.wordpress.com http://cristiandiaconescu.blogspot.com http://blogs.news365.ro/europolis (Ioan Mircea Pascu) http://vasiledancu.blogspot.com http://dmihalache.wordpress.com Hrebenciuc declara pe bloguri ca este urmarit de serviciile secrete Sforarul PSD spune ca el si ministrul Internelor sint urmariti de ofiteri ai unui serviciu secret.

Viorel Hrebenciuc spune ca este „pasionat de fenomenul online", dar afirma ca nu are de gind sa-si faca un blog. Cu toate acestea, Hrebenciuc si-a creat o adresa de g-mail pentru a putea comenta pe alte bloguri. Uneori comenteaza si la 4 dimineata. „Vreau sa va fac o declaratie socanta pe care nu o veti putea contrazice cu nici o dovada. Eu, Hrebenciuc, sint unul din cei mai curati politicieni. De 18 ani, nimeni nu a putut demonstra contrariul. Imi pare rau pentru voi, dar voi ramine in continuare o NUCA tare. In alta ordine de idei, nu vi se pare ciudat faptul ca principalii mei detractori sint fostul presedinte Constantinescu (1996-2000) si Basescu?". Declaratia pe care tocmai ati citit-o a fost postata la ora 3.55, pe blogul lui Dan Andronic, fostul consultant politic al premierului Nastase, actual consultant al premierului Tariceanu.

Hrebenciuc a lasat pe blogul acestuia mai multe comentarii. Intr-unul dintre acestea, Hrebenciuc dezvaluie o intilnire de taina intre el si ministrul liberal al Internelor, Cristian David, intilnire care a avut loc in curtea lui Gigi Becali. „De intilnire stiu doar cei care ma urmareau, dar nu aveau acces in curte. Trebuia sa ne intilnim la Select, dar acolo erau Boc si Blaga", spune Hrebenciuc, care e convins ca este urmarit de serviciile secrete, pentru ca altfel nu s-ar fi aflat ca s-a vazut cu David undeva unde nici proprietarul casei nu stia. „Indivizii s-au deconspirat. De intilnirea mea cu David «de la Jiji» nu stie nici... Gigi", scrie el.

Atunci cind deputatul Dan Mihalache si-a lansat si el un blog, Hrebenciuc i-a urat un bun venit aparte: „Dane, esti vesnic nemultumit, dar asta nu e cel mai rau lucru care ti se poate intimpla". Hrebenciuc ne-a confirmat ca el posteaza cu numele „Hrebenciuc dijo". (C.S.)

Explicatia specialistilor: pesedistii au timp liber Analistii cred ca pesedistii au mai mult timp liber, de aceea sint mai activi in spatiul virtual.

Adriana Saftoiu, fost consilier prezidential: E normal, sint mult mai deschisi la comunicare si transparenta. E interesant ce se va intimpla cind eventual vor fi la putere, daca vor mai avea timp. E foarte interesant ca sintem obisnuiti sa facem strategii de creare de leadership, dar mai putin de intretinere a leadershipului. Chiar presa a semnalat comportamentul politicienilor atunci cind sint in opozitie: raspund la telefon, sint mai putin sceptici fata de ziaristi. Cred in acelasi timp ca, intr-un fel, tine si de structura personajelor politice. Nu mi-l imaginez pe domnul Blaga tinind un blog. Daca as mai fi consiliera presedintelui Basescu, i-as recomanda sa-si faca blog. Cred ca i se potriveste stilul, e conform tipului de personalitate al Domniei sale. Totusi, e o problema care tine de timp si de disponibilitate. Pentru un presedinte e greu sa-l intretina si sa tina pasul cu numarul mare de mesaje pe care le-ar primi.

Alexandru Bradutz Ulmanu, profesor de jurnalism online: Banuiesc ca are de-a face cu criza prin care trece acest partid in ultima vreme. E mult mai firesc pentru un partid aflat in aceasta situatie sa caute sa cistige noi segmente de public fata de un partid cu o pozitie mai solida. Probabil pe masura ce se vor apropia alegerile si in functie de particularitatile acestora, numarul blogurilor va creste. Eu sint convins ca votul uninominal ii va forta pe politicieni sa gaseasca noi modalitati de a-si mari capitalul politic.

Andreea Retea, blogger: Cred ca e partidul cu cei mai multi membri, e normal sa se reflecte asta si in mediul virtual. In plus, PSD-istii au cele mai mari probleme de imagine (dupa rezultatele votului din 2004 si de la referendum), iar blogurile sint modalitatea lor de a face pace cu alegatorii. Cred ca Basescu este foarte popular pe Internet, iar PSD-ul vrea sa recupereze teren in acest mediu pentru ca de aici vin multi alegatori - tineri si romani plecati peste hotare.

Care sint cele mai citite bloguri din Romania, pe www.cotidianul.ro/select