Cheltuirea a peste 300 de milioane de euro din bugetul Apararii pentru programul de dotare cu avioane militare de transport este inca in litigiu. Ministrul Apararii, dl Teodor Melescanu, a facut precizari in legatura cu aceasta achizitie publica.
Cheltuirea a peste 300 de milioane de euro din bugetul Apararii pentru programul de dotare cu avioane militare de transport este inca in litigiu. Ministrul Apararii, dl Teodor Melescanu, a facut precizari in legatura cu aceasta achizitie publica.

Jurnalul National are de cateva luni in atentie acest subiect, interesul fiind generat de controversele licitatiei care a avut ca prima decizie alegerea ofertei celei mai scumpe.

MANEVRA. Chiar daca aceasta achizitie nu s-a finalizat intr-un contract dupa ce a trecut prin contestatii succesive, raman valabile exigentele exprimate de Ministerul Apararii pentru acest program inceput in 2005, o data cu studierea si selectarea conceptului.

Avionul firmei EADS-CASA, care corespundea tehnic, avea o hiba mare: desi mai ieftin, nu era "iubit" de comisia de licitatie. Pentru a se elimina criteriile de pret, s-a ales o manevra penibila - descalificarea ofertei tehnice! Asta, in pofida evidentei ca avionul EADS-CASA se afla in dotarea unor tari membre NATO!

Povestea se afla de peste o jumatate de an in Justitie. Curtea de Apel Bucuresti a decis in urma cu 40 de zile respingerea cererilor ambilor competitori. A precizat in decizie ca "respinge cererea Alenia de a obliga Ministerul Apararii sa incheie cu ea contractul de livrare".

Acum ministerul asteapta motivarea Curtii de Apel pentru a lua decizia finala. Ministrul Melescanu a declarat la Antena 3, in emisiunea "Prima editie", ca se lucreaza la pregatirea contractului, care nu va fi semnat pana nu va fi redactata si Hotararea Curtii de Apel.

Vrem sa vedem daca s-a luat decizia pe o chestiune de forma sau pe una de fond - aprecia ministrul. Desi are toate argumentele pentru a relua procedura de achizitie, conducerea Ministerului Apararii vrea sa se ascunda in spatele deciziei Justitiei pentru a "livra" comanda spre Alenia. Or, este evident ca Justitia nu avea cum sa se pronunte pe fond in acest proces, fiind in discutie o problema tehnica de specialitate, iar instantele nu au solicitat nici o expertiza in acest caz.

Ministrul Melescanu a declarat ca decizia Curtii de Apel nu mai poate fi atacata. Ceea ce, spun surse judiciare bine informate, este fals. In functie de motivarea Curtii se pot declansa si caile de atac. Vom reveni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin