Ion Sandu spune ca Romania a depasit valul de caldura, iar anul acesta nu vom mai avea avertizare cu cod rosu. Seful ANM este de parere ca defrisarile haotice din ultimii 17 ani si poluarea excesiva din mai multe zone ale tarii au intensificat fenome
Ion Sandu spune ca Romania a depasit valul de caldura, iar anul acesta nu vom mai avea avertizare cu cod rosu. Seful ANM este de parere ca defrisarile haotice din ultimii 17 ani si poluarea excesiva din mai multe zone ale tarii au intensificat fenomenele meteo extreme din ultimii ani: inundatiile, seceta si canicula.


Jurnalul National: Ce ne asteapta, din punct de vedere meteo, pentru sfarsitul acestei veri? Va mai trebui sa suportam canicula, furtuni, inundatii?Ion Sandu: Incepem pe termen scurt. De marti (maine), vremea incepe sa se racoreasca. Temperaturile vor fi sub 35 de grade. Pot sa fie izolat 34-35 de grade, dar nu va mai fi canicula, ca sa fie necesare atentionari cu cod galben, cod portocaliu si asa mai departe. Aceasta temperatura care este aproape de normal si suportabila dureaza pana la data de 12 august. Dupa 12 august nu mai putem face prognoze atat de exacte ca cele pe cinci zile, pe sapte zile. Putem face insa altceva: Romania este membra a Centrului European de Prognoza din Anglia, platim o taxa acolo, asa fac toate tarile, si ei fac o prognoza pe sase luni. Numai acolo se ruleaza o astfel de prognoza. Este adaptata pentru Romania si avem urmatoarele informatii: pentru luna august, se asteapta temperaturi mai ridicate decat normele climatologice, mai ales in partea de sud, sud-est si sudul Moldovei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.