Viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu (PD), a dezvaluit intr-un interviu acordat BBC ca a semnat in studentie un angajament cu Securitatea. El sustine insa ca nu a dat si informatii, iar Securitatea l-ar fi lasat in pace pentru ca nu voia si nu voi
Viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu (PD), a dezvaluit intr-un interviu acordat BBC ca a semnat in studentie un angajament cu Securitatea. El sustine insa ca nu a dat si informatii, iar Securitatea l-ar fi lasat in pace pentru ca nu voia si nu voia.


Murgeanu a fost vazut recent facand "o vizita" la CNSAS. Si-a cerut dosarul, sustine el in interviul acordat BBC. Spre deosebire de cei care vor sa vada daca i-a urmarit Securitatea, Murgeanu stia insa ca a semnat un angajament cu fosta politie politica pe cand era student. "E o chestie foarte simpla, nici eu nu am stiut despre ce este vorba, ca ulterior am vazut, l-am cerut ca sa ma lamuresc", declara el pentru postul de radio.

Potrivit propriei relatari, in anul intai de facultate ar fi fost retinut de militie dupa ce a fost cu un student strain sa-si cumpere un casetofon dintr-un shop, cu valuta cumparata de la acel coleg.


POVESTEA. "M-am dus acolo si cand am iesit ne-au luat frumos, ne-au bagat intr-o duba si m-am trezit la Sectia 1 intr-un beci. (...) Mi-am bagat nasul si, doma€™le, gata, ai pierdut facultateaa€¦ Am intrat intr-o moara de genul astaa€¦ Lui i-au dat drumul, ca era cetatean strain, si am ramas eu la beciul respectiv. Ma rog, nu stiu daca asta e o scuza, dar eram bombardat, eram destul de tanar pe vremea aiaa€¦ Ei mi-au spus ca «doma€™le, daca ne ajuti sa-i depistam pe astia, pe studentii straini care fac nu stiu ce, iti dam drumul». Am semnat chestia asta, dupa care m-au cautat la facultate, dupa vreo doua luni de zilea€¦ si eu am crezut ca sunt de la militiea€¦", povesteste Murgeanu.


"SCAPARE"... Acesta este momentul cand a semnat angajamentul si a primit un nume conspirativ. Pe care nu si-l mai aduce aminte, cu toate ca a vazut dosarul recent. Ulterior ar fi refuzat sa dea si informatii, iar Securitatea, surprinzator, l-a lasat in pace. Ba chiar a propus scoaterea lui din retea. "M-au fugarit vreo sase luni pe chestia asta, ma tot invitau sa ma duc nu stiu pe unde. Eu le-am spus: «Doma€™le, nu va suparati, nu vin, nu vin». Vreau sa va spun, ca sa-ntelegeti. N-am dat nici o declaratie nimanui, niciodata. Este scris acolo, pentru ca ofiterul ala, sau ce dracua€™ era ala, a venit acolo si a scris: «Nu vrea sa scrie, nu vrea sa dea nimic, propun sa-l scoatem din reteaua informativa». Spre norocul meu, ala a scris acolo: «Nu vrea, doma€™le, asta e un nebun». Asa a scris: «Nu vrea, minte»." Din aceasta cauza, Murgeanu sustine ca ar fi stat "din palma in palma" pana la Revolutie si i s-au refuzat si functii in PCR.


In prezent, "daca aia (CNSAS) sunt niste oameni coerenti acolo", nu are "ce probleme sa aiba": "Deci, eu am fost pana acolo. Ei s-au uitat... Eu le-am zis «sa studiati...». Eu le-am cerut, doma€™le. Marea majoritate erau chestii neoficiale, i-a bufnit rasul".


ANGAJAMENT
"Cand eram student am fost cu un coleg sa-mi cumpar un casetofon de la un shop. Am cumparat valuta de la el, era student strain. Cand am iesit ne-au luat frumos, ne-au bagat intr-o duba si m-am trezit la Sectia 1 intr-un beci. Mi-am bagat nasul si, doma€™le, gata, ai pierdut facultateaa€¦ Ma rog, nu stiu daca asta e o scuza, dar eram bombardat, eram destul de tanar..."

SIMPLU!
"Da, mi-au dat un nume conspirativ. Nici nu stiu ce nume conspirativ mi-au dat. Nu, dar vreau sa va spun, ca sa-ntelegeti. N-am dat nici o declaratie nimanui, niciodata. Este scris acolo, pentru ca ofiterul ala, sau ce dracua€™ era ala, a venit acolo si a scris: «Nu vrea sa scrie, nu vrea sa dea nimic, propun sa-l scoatem din reteaua informativa»"
Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei


RasuflatDespre angajamentul lui Murgeanu cu Securitatea se stia neoficial in mediul politic de cateva luni. Murgeanu este vehiculat ca posibil candidat al PD pentru Primaria Capitalei sau pentru cea a Sectorului 1. Liderii PD nu au putut fi contactati ieri pentru a spune daca au fost informati sau nu de Murgeanu in legatura cu "problema" sa. Doar secretarul executiv Costica Canacheu a declarat, tot pentru BBC, ca "nu are date", iar cazul va fi discutat probabil de conducerea PD.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.