"Gasca Nordului" misca dosarele prin Primaria Capitalei. Dovada: in aceeasi situatie, Adriean Videanu a folosit doua unitati de masura. Daca Primaria s-a grabit sa o puna in posesie pe Margareta Varzaru cu un teren de 15 milioane de euro, celorlalti mostenitori, carora le revine tot atata avere, Videanu le-a aratat usa tribunalelor.


Acum o saptamana, Jurnalul National v-a prezentat o ancheta jurnalistica, "Videanu serveste cu loturi Gasca Nordului". Investigatia, realizata in comun cu colegii de la Saptamana Financiara, a starnit reactii diverse si a scos la iveala informatii si date noi care demonstreaza complicitatea administratiei cu un grup de investitori favoriti.


A DISPARUT MARGARETA VARZARU! Reporterii Jurnalului National au gasit-o pe femeia care mostenise un teren evaluat la peste 15 milioane de euro locuind intr-o casuta care aproape ca se darama. Dupa publicarea articolului, femeia nu a mai fost de gasit, iar pe poarta de pe Strada Dobrogeanu Gherea unde locuia aceasta s-a pus lacatul. Cum domiciliul din buletin al femeii este pe aceeasi strada, dar intr-un imobil aflat in constructie, singura concluzie pe care o putem trage este ca cei care au invartit actele afacerii au pus-o la adapost pe Margareta Varzaru pentru a nu scapa informatii sensibile ale intregii afaceri. Asa cum v-am relatat, batranica a povestit reporterilor ca a vandut terenul cel mai valoros dintre cele mostenite unui american, si nu societatii care apare in acte. Americanul despre care vorbea femeia este Peter Braun, un controversat om de afaceri asociat Fondului Romano-American de Investitii.


FILMUL AFACERII. Margareta Varzaru a mostenit un teren din Strada Elena Vacarescu nr. 55, respectiv pe malul Lacului Herastrau si in apropierea Cartierului Francez, o proprietate de 10.000 de metri patrati, estimata de un expert tehnic la o valoare de piata de peste 15 milioane de euro. Primarul a semnat initial punerea in posesie, in iulie 2006, dar, pe motiv ca acolo functioneaza o autobaza a Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), decizia a fost atacata in instanta. In septembrie 2006, femeia a vandut terenul aflat in litigiu catre societatea Fokus Invest si Romeo Virgil Tanasescu, iar Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), RATB si cumparatorii terenului s-au intalnit la data de 12 decembrie 2006 pentru a pune la cale o modalitate de solutionare a problemei. In mai putin de o saptamana, la 18 decembrie 2006, a aparut un document care propunea punerea in posesie pe un alt teren, cel din Barbu Vacarescu nr. 102, ceva mai mic, iar PMB s-a angajat sa compenseze diferenta cu o proprietate in valoare de 1.850.000 de euro.


DOI MOSTENITORI, DOUA SOLUTII. Solicitudinea iesita din comun a PMB, care a rezolvat o situatie in care multi alti bucuresteni se zbat ani intregi, nu poate fi pusa decat in legatura cu faptul ca beneficiarii intelegerii sunt persoane care se invart in aceleasi cercuri cu primarul general. Intr-o replica trimisa la redactie, Adriean Videanu a acuzat un atac politic, dar si interese de afaceri in spatele articolelor noastre. Numai ca primarul reuseste in cele cateva randuri si sa nege, si sa confirme implicarea personala in rezolvarea acestei probleme. Nici viteza iesita din comun in care s-a incheiat conflictul din instanta, gasindu-se o cale amiabila de rezolvare a situatiei, nu este una exceptionala, spune Adriean Videau.


Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Cea mai buna dovada ca lucrurile s-au miscat mai mult decat bine pentru partenerii de afacere ai "milionarei din bordei" si ca acestia au fost favorizati de institutia pe care o conduce Adriean Videanu o reprezinta tratamentul la care sunt supusi ceilalti mostenitori ai garajului RATB in cauza. Respectiv, Margareta Varzaru si-a mostenit socrul, Nicolae Stefan Varzaru (Petre). Acesta a avut sapte copii, dar doar din partea a doi dintre ei urmasii in viata au depus solicitari de reconstituire a drepturilor. Prima parte este batrana Margareta Varzaru. A doua parte, fratii, Nicolae Tanase si Ioana Gaman. Pe scurt, terenul pe care se afla astazi garajul RATB din Elena Vacarescu trebuia impartit in doua parti egale, a cate aproximativ un hectar fiecare. Numai ca, in exact aceleasi conditii, Primaria Bucuresti a atacat in instanta dreptul mostenitorilor Nicolae Tanase si Liliana Gaman si continua sa-i poarte pe drumuri. Pentru celalalt mostenitor, Margareta Varzaru, Primaria a gasit repede o solutie dupa ce batranica a vandut terenul cui a trebuit.


GASCA NORDULUI FACE LEGEA. Pentru cota parte de mostenire a Margaretei Varzaru, respectiv jumatate din terenul solicitat, 10.000 mp, primarul general, dupa cum insusi recunoaste in dreptul la replica, s-a deplasat pe teren pentru a gasi o solutie. Nicolae Tanase si Ioana Gaman, in schimb, sunt purtati prin instante mai departe. De altfel, si ei au fost curtati la un moment dat de niste baieti destepti in ale imobiliarelor, numai ca ei, spre deosebire de Margareta Varzaru, n-au vandut.


Nicolae Tanase ne-a povestit de altfel un aspect naucitor. Se pare ca notificarea depusa initial de Margareta Varzaru a fost facuta initial doar pentru casa din Dobrogeanu Gherea - unde am gasit-o noi. Si totusi, batranica a devenit peste noapte parte la toata averea ramasa de pe urma gospodarului Nicolae Stefan Varzaru. Margareta Varzaru a fost singura parte pentru care lucrurile s-au lamurit, ceilalti mostenitori fiind tarati in continuare prin tribunale de RATB si Primaria Generala.


Cumparatorii aleg mostenitoriiBeneficiarii mostenirii Margaretei Varzaru sunt societatea Fokus Invest - in spatele careia se afla americanul Peter Braun - , dar si Romeo Virgil Tanasescu, un alt afacerist care se bucura de favorurile PMB. Peter Braun este legat de Fondul Romano-American de Investitii, finantatorul care a ajutat Titan-Mar, firma lui Adriean Videanu, sa cumpere Marmosim. Peter Braun apare si in afacerea "Cathedral Plaza" - o cladire de 19 etaje care se ridica chiar in vecinatatea Catedralei romano-catolice, sufocand-o, afacere la care PMB a pus umarul concesionand o parte din terenul necesar constructiei. "Cathedral Plaza" este construita de firma lui Raul Doicescu, prietenul ca un frate de cruce al primarului general Adriean Videanu.
"Gasca Nordului" si-a incercat insa mai intai sansele la poarta lui Nicolae Tanase. Acesta a fost cautat de o femeie care s-a prezentat Dora Cataniciu si de un misterios domn care s-a recomandat John. Dupa mai multe zile de negocieri, cei doi, care aveau date despre dosar si mostenire chiar mai multe decat Nicolae Tanase, au abandonat, nearatandu-se dispusi sa plateasca urmasilor nici 10% din valoarea de piata a terenului.


Asemanari intre doua scandaluriScandalul "Salvati Parcul Bordei!" a fost interpretat ca o manevra care sa dea mana libera primarului general pentru un schimb de terenuri. Se pare ca terenul pe care il pretindea Costica Costanda nu era chiar propice pentru investitia pe care acesta si-o dorea. Ca urmare a scandalului public iscat, PMB a propus lui Constanda sa se multumeasca cu un garaj RATB din spatele Guvernului si astfel sa renunte la proiectul de a construi in Bordei.
Garajul RATB unde a solicitat Margareta Varzaru punerea in posesie nu era nici acesta favorabil pentru cine stie ce investitie imobiliara. In urma schimbului propus insa de PMB, Fokus Invest si Romeo Virgil Tanasescu au primit un teren, cel din Barbu Vacarescu nr. 102, mult mai bun pentru
un proiect imobiliar.