Ca urmare a intentiei UE de a "liberaliza accesul GSM", operatorii vor putea furniza servicii 3G si in benzile de 900 Mhz/1.800 Mhz. De asemenea, aceasta prevedere va permite operatorului Cosmote Romania sa ofere servicii 3G in una din aceste frecven
Ca urmare a intentiei UE de a "liberaliza accesul GSM", operatorii vor putea furniza servicii 3G si in benzile de 900 Mhz/1.800 Mhz. De asemenea, aceasta prevedere va permite operatorului Cosmote Romania sa ofere servicii 3G in una din aceste frecvente.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a propus deschiderea frecventelor radio alocate exclusiv serviciilor de telefonie mobila GSM pentru operatorii altor variante de comunicatii wireless, precum serviciile de generatia a treia (3G). Pentru piata romaneasca, acest lucru va permite operatorului Cosmote sa ofere servicii 3G in banda destinata pana in prezent doar GSM-ului (3G functioneaza pe 2.100 Mhz).

"Intrucat Cosmote este operator GSM, detinand o licenta de utilizare a frecventelor pentru furnizarea de retea si servicii GSM, atat in banda de 900 MHz, cat si de 1.800 MHz, acesta va putea beneficia de oportunitatea creata prin decizia Comisiei pentru a furniza servicii 3G", ne-a declarat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei. "Nedobandirea de catre Cosmote a licentei 3G la ultima licitatie nu il impiedica pe operator sa furnizeze servicii 3G in benzile de 900 MHz si 1.800 MHz, acesta putandu-si exercita dreptul deja acordat de utilizare a frecventelor in benzile respective, in conditiile implementarii deciziei Comisiei Europene in tara noastra", a adaugat presedintele ANRCTI. Deocamdata, oficialii operatorului grec se arata rezervati in declaratii: "Cosmote analizeaza posibilitati de a oferi tehnologie de ultima generatie in vederea diversificarii portofoliului existent de servicii de date si multimedia. Propunerea Comisiei Europene este binevenita, pentru ca ne-ar extinde gama de optiuni in aceasta privinta". Pe de o parte, operatorul verde se gandeste la o licenta WiMAX (singuri sau impreuna cu RomTelecom). Pe de alta parte, inca este in desfasurare procesul cu fostul IGCTI, intentat dupa afisarea rezultatelor de la ultima licitatie 3G, in urma careia au castigat RDS si Telemobil. Nu de aceeasi parere cu ANRCTI sunt si reprezentantii Orange, care sustin ca "serviciile 3G vor trebui furnizate, ca si pana acum, de operatorii care detin licenta". Opinie care ne lasa sa intelegem ca va fi un adevarat razboi intre unii operatori si autoritati.


MAI IEFTIN. In cazul adoptarii propunerii privind liberalizarea accesului la spectrul de frecvente radio (900 MHz/1.800 MHz), operatorii din cele 27 de state europene vor putea oferi servicii de telefonie mobila la costuri mai reduse. "Implementarea tehnologiilor 3G in benzile GSM va oferi avantajul unei cresteri semnificative a marimii celulelor si, in consecinta, a extinderii acoperirii retelelor si in zonele rurale, cu costuri rezonabile, precum si a facilitarii acoperirii indoor in zonele urbane si suburbane", a explicat presedintele ANRCTI.

"In UE trebuie sa inlaturam barierele de reglementare si sa facilitam dezvoltarea comunicatiilor mobile, permitand noilor tehnologii sa utilizeze spectrul care revine celor existente", a declarat saptamana trecuta comisarul european pentru Telecomunicatii, Viviane Reding.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.