Romanii nu vor beneficia deocamdata de extinderea programului Visa Waiver, care le-ar permite sa intre in SUA fara vize.

Romania are sanse mari sa fie exclusa din programul Visa Waiver, care ar permite cetatenilor sai sa intre pe t
Romanii nu vor beneficia deocamdata de extinderea programului Visa Waiver, care le-ar permite sa intre in SUA fara vize.

Romania are sanse mari sa fie exclusa din programul Visa Waiver, care ar permite cetatenilor sai sa intre pe teritoriul SUA fara vize. Congresul american e pe punctul de a aproba o lege ce extinde programul de ridicare a vizelor la citeva state aliate Washingtonului in lupta antiterorism. Pentru a beneficia de aceasta extindere insa, o tara trebuie sa indeplineasca o conditie majora - cota de refuzuri primite de cetatenii sai, la aplicarea pentru vize de SUA, sa nu fie mai mare de 10%. Potrivit statisticilor publicate de autoritatile americane, Romania depaseste cu mult aceasta cifra. Peste 25% dintre cetatenii tarii noastre care au cerut vize de intrare in Statele Unite au fost refuzati. Cu o asemenea statistica, romanii vor mai avea mult de asteptat pina sa poata calatori in America fara restrictii.

In aceeasi situatie neagra se afla si Polonia, unde aproape un sfert dintre cererile pentru vize de SUA sint respinse. In alte tari est-europene precum Lituania, Letonia, Slovacia si Ungaria situatia e ceva mai buna. Aici, cota de refuzuri se apropie sensibil de pragul maxim admis, de 10%. Insuficient, totusi, pentru a le permite celor patru state sa beneficieze de extinderea programului Visa Waiver.

Singurele tari foste comuniste care indeplinesc conditiile necesare pentru a intra in program sint Estonia si Cehia. La acestea se adauga Coreea de Sud.

Situatia a nemultumit unele state membre NATO, care spun ca eforturile militare depuse de ele in Irak si in Afganistan ar trebui rasplatite de Washington, prin renuntarea la vize. Presedintele polonez, Lech Kaczynski, i-a pus aceasta problema omologului sau american, George Bush, in timpul unei vizite efectuate de curind la Casa Alba. Autoritatile de la Varsovia s-au aratat "dezamagite" de faptul ca tara lor nu va beneficia curind de extinderea programului Visa Wavier.

Grigore Culianu, editorul unui ziar romanesc de la New York ( "New York Magazin"), crede ca decizia autoritatilor americane nu e una discriminatorie fata de tara noastra. El sustine insa ca adevaratele motive care au stat la baza acestei hotariri nu sint cele indicate de Departamentul de Stat. "Dupa parerea mea, motivul real il reprezinta romanii care fac o imagine foarte proasta tarii nostre peste hotare. Ma refer aici la infractorii din Italia, Irlanda si chiar din Spania. Au inceput sa apara si in SUA raufacatori din Romania. Au facut cumva rost de o viza de turisti si au venit aici ca sa comita fraude bancare sau ca sa aduca bande de cersetori in Manhattan. Deocamdata sint putini, dar autoritatile americane incearca sa limiteze accesul altora in tara. In plus, faptul ca peste cinci milioane de romani au parasit tara in ultimii 17 ani a avut un impact puternic asupra pietei. Washingtonul se teme ca ridicarea vizelor ar putea duce la aparitia unui val masiv de imigranti ilegali."

Comunitatile romane din SUA ar putea fi dezamagite de aceasta hotarire. "Multi romani si-au pus mari sperante in extinderea programului Visa Waiver. Sperau ca vor ajunge mai usor sa-si vada familiile. Multi dintre ei sint intr-o situatie delicata: parintii sint aici, iar copiii in tara si nu pot sa se vada pentru ca fie stau ilegal in SUA, fie nu au timp de calatorii", a declarat Culianu.

Ambasada SUA la Bucuresti nu a oferit detalii referitoare la implicatiile pe care le-ar putea avea noul proiect legislativ.

"Intrucit proiectul legislativ nu a fost inca aprobat, este prematur sa speculam pe marginea impactului pe care l-ar putea avea. Intentia legii si cea presedintelui George Bush sint de a face programul Visa Waiver mai flexibil in ceea ce priveste acceptarea unor state noi. Dar, in acelasi timp, se doreste imbunatatirea aspectelor de securitate", se arata intr-un comunicat trimis de ambasada redactiei Cotidianul.

In luna mai, Ministerul de Externe a semnat un contract de 84.000 de dolari cu o firma de consultanta din SUA, care sa faca lobby pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver. Ministrul Adrian Cioroianu a spus atunci ca tara noastra are un mare avantaj in acest proces - faptul ca este un aliat al SUA in lupta impotriva terorismului. Exista insa si un dezavantaj greu de contracarat: rata refuzului de acordare a vizelor, care atinge 25%. Pe linga Romania, alte sase state est-europene au recurs la metoda lobby-ului - Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria.

Accesul cetatenilor romani pe teritoriul american se face, in prezent, pe baza unei vize obtinute de la misiunile diplomatice ale SUA in strainatate. Programul Visa Waiver ar permite intrarea libera a romanilor in Statele Unite, pentru o perioada de sedere de cel mult 90 de zile.

Parlamentarii americani spun ca proiectul de lege e destul de flexibil si va permite, pe viitor, mai multor tari sa beneficieze de ridicarea vizelor. Orice stat interesat de programul Visa Waiver trebuie sa demonstreze ca nu reprezinta o amenintare pentru securitatea SUA. Tarile pot fi incluse usor in sistemul fara vize daca dovedesc ca au implementat masuri stricte de supraveghere a cetatenilor care calatoresc in America. "Cred ca e doar o chestiune de timp pina cind toti aliatii nostri vor participa la acest program", a declarat senatorul republican, George Voinovich.

Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, spune ca tara noastra poate indeplini, pe parcurs, conditiile de admitere in programul Visa Waiver. Totusi, acest lucru nu se va intimpla inainte de anul 2009.

Proiectul legislativ care permite extinderea programului Visa Waiver este inclus intr-un draft mai amplu de reguli privind securitatea in SUA. Documentul se afla de ceva vreme pe masa parlamentului american. Dupa mai multe runde de negocieri, el a fost aprobat joi de Senat, iar Camera Reprezentantilor urma sa-l voteze in cursul zilei de ieri. Actul normativ va fi trimis apoi spre promulgare presedintelui George W. Bush. Varianta initiala a documentului prevedea conditii mai relaxate de intrare in programul Visa Waiver. Acestea au fost insa inasprite, pentru a se evita problemele de securitate si agravarea fenomenului de imigratie ilegala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.