Invingatoare-surpriza in tur, Gloria Bistrita si Otelul Galati joaca simbata meciurile care le pot duce in preliminariile Cupei UEFA.

Cind s-a stiut ca Atletico Madrid si Trabzonspor vor fi adversarele Gloriei si Otelului in Cupa UEFA Intertoto, multa lume a spus ca drumul acestora prin Europa s-a terminat. Meciurile tur au adus insa echipelor romanesti victorii la scoruri identice, 2-1, si sperantele s-au ridicat dinspre cota zero undeva spre 20-30 de procente. Marea surpriza a produs-o Gloria Bistrita, care are simbata cel mai greu meci al sau din ultimii 11 ani, de cind a intilnit Fiorentina lui Batistuta. Atletico este o echipa foarte tare care se pregateste sa redevina o supertrupa. A beneficiat de transferul cel mai important al verii, vinzindu-l pe Fernando Torres la Liverpool pentru 36 de milioane de euro, devenind cel mai scump jucator spaniol al tuturor timpurilor. A venit extraordinarul uruguayan Forlan (ex-Manchester United), este asteptat Simao Sabrosa, portughezul care la 20 de ani juca deja la Barcelona. Se pare ca va mai pleca Martin Petrov, dorit insistent de Sven Goran Eriksson la Manchester City.

Gloria l-a pierdut pe golgheterul ei, Zaharia, obscur pina acum doua sezoane, care a ajuns marea speranta a atacului Stelei la 29 de ani. Surprinzator este, ca si inainte de meciul tur, antrenorul Ioan Ovidiu Sabau. Daca pe vremuri lui Angelo Niculescu i s-a spus „Fanaticul cu privirea calma", peste 30 de ani, Sabau pare destinat aceleiasi etichete. Jucator urias vinat de ghinioane, „Motul" este deja un antrenor interesant, pindit de data aceasta de glorie. El a pronosticat victoria inainte de jocul de la Bistrita si a avut dreptate, iar acum vede acelasi rezultat pentru echipa sa si la Madrid. Vom vedea simbata noapte (meciul incepe la ora 23.00) daca minunea se poate realiza.

Moldovenii Otelului Galati au avut parte, printr-o bucla a istoriei, de lupte cu turcii. Trabzonspor a venit in Romania ca favorita, dar a plecat intr-un nor de promisiuni de revansa. Presa din Turcia, campioana a genului de reportaj romantat si indragostita de transformarea dialogurilor imaginare in stire de presa, nu se dezminte. „Acest meci este foarte important atit pentru noi, cit si pentru suporterii nostri. Daca vom invinge, vom duce Trabzonspor in arena europeana si acest lucru ne va deschide calea spre titlu in campionatul intern. Sa le oferim fanilor o victorie frumoasa. Imi promiteti ca veti face acest lucru?", le-a spus antrenorul Dogan jucatorilor, iar acestia i-au raspuns: „Vom cistiga acest meci. Nu exista alta cale", sustine „Hurryet". Trabzon are ceva probleme, doua dintre vedetele ei devenind indisponibile, din motive diferite: Yattara a fost suspendat trei etape din cupele europene dupa „rosul" de la Galati, iar Kiki Musampa este suspendat pentru indisciplina. Ca o curiozitate care poate pune pe ginduri, observatorul de arbitri pentru retur este din Azerbaidjan, tara a carei echipa nationala si-a disputat multe dintre meciurile oficiale la Trabzon. Meciul din Turcia va incepe la ora 19.45.

Programul complet al finalelor Cupei Intertoto, pe www.cotidianul.ro/select