Savuros - galustile cu prune
Cine face ca mine, ca mine o sa pateasca! Adica s-ar putea sa ajung de ras de cealalta parte a lumii, in cazul in care ucenica mea nu va fi la inaltimea cerintelor iubitului ei sau a soacrei! Nu-mi ramane decat sa sper ca ma va cauta, la telefon, ca s-o ajut.
In sfarsit, azi e ultima zi de ucenicie a Laurei! M-am sculat de la 6:00, ca sa pregatesc ceva bun, asa de sarbatorire. Pe la ora 7:00 apare si ucenica. La fel de mirositoare si de eleganta, dar insotita de o sacosa plina cu cartofi, prune din cele micute si dulci, bune de tuica, doua oua, o punga cu zahar, una cu faina, una cu pesmet si esenta de rom. Uimita, am intrebat-o ce are de gand si, cu glas sugrumat (juca un teatruuu!...), imi spune ca vrea sa o invat cum se fac galustile cu prune, pentru ca acolo (in State) vrea sa-i faca praf si, nu numai pe ei, ci si pe colegele de la serviciu. S-a laudat cu ce stie ea sa faca si cate a invatat, nu si cat m-a terorizat! Ei?! Ce era sa fac?! Am acceptat sa o invat, dar cu conditia ca dupa asta sa ne rasfatam cu ce pregatisem eu, ca doar nu era sa las sa se prapadeasca atatea bunatati! Acceptarea a fost totala, cu sarituri si pupaturi.  Incepem. Trece rapid la ritualul cu dechanelatul si demachiatul, in timp ce eu spal si pun la fiert cu un praf de sare un kilogram de cartofi albi, care sunt mai buni pentru aluat. Si-a facut aparitia si a trecut, asa curatica si naturala, la spalatul prunelor, cam doua kilograme. Le-a ales si le-a scos samburii, fara sa le desfaca de tot, le-a pus intr-un castron si le-a stropit din plin cu esenta de rom si zahar, in interior.   Am facut o cafea, asa de incalzire, si s-au si fiert cartofii pe care i-am curatat de coaja si i-am trecut prin masina de tocat, cand s-au mai racit. Am pus cartofii pe planseta si i-am amestecat cu un praf de sare, o cana cu faina, un ou si esenta de rom. Am framantat un aluat pe care l-am lasat la odihnit cam 10 minute si, intre timp, am scurs prunele de zeama pe care au lasat-o. Am inceput, mai intai eu, sa luam cate o bucatica de aluat, l-am modelat in podul palmei, intr-un strat subtinel, ca sa patrunda o pruna, pe care am imbracat-o frumusel si cat se poate de uniform, dandu-i forma de galusca. Le-am tapetat cu un puf de faina, le-am mai strans in mana, de uniformizare, si le-am pus pe rand una langa alta. Intre timp, am pus o oala cu apa si un praf de sare, la fiert, la clocot domol.   La tigaie! Am pus o jumatate de pachet de unt intr-o tigaie mai lata, in care am prajit usor cam tot jumatate de kilogram de pesmet, in care am amestecat si niste miez prajit de nuca, sfaramat, nu dat prin masina. L-am dat deoparte si l-am amestecat cu putin zahar. Cand apa a clocotit, am inceput sa punem usor o parte dintre galusti. La scurt timp au aparut la suprafata cate una, cate una, le inhatam cu spumiera si le tavaleam (ea, nu eu!) prin pesmet. Laura le depunea tacticoasa pe un platou mare si imediat le prafuia cu zahar pudra si scortisoara, apoi isi lingea degetele. Dupa primul rand a venit al doilea si tot asa pana am terminat toate galustile. Se facuse o piramida de toata frumusetea si imbatatoare la miros de te lua cu ameteli. Am indraznit sa gustam din vreo doua (rateuri) plesnite, pe care Laura le-a imbracat frumos in pesmetul-minune si le-am hapait ca lupii. Acum au urmat intrebarile si sfaturile, dar nu oricum, ci... asortate cu feliile mele de franzela cu peste afumat, cu rosii si branza la cuptor, cu berica, cate o pulpa de pui umpluta si garnitura de tatichi, cu un vinisor mic, mai o cafea, mai o trufa si un coniac mic, din cel primit de ziua mea, pastrat pentru ocazii speciale ca asta! Munca, nu gluma!   Sfaturi! Folositi numai cartofi albi.Sunt cei mai buni pentru aluaturi cu cartofi. Prunele cele mai bune sunt cele mici, de tuica. Sunt mai dulci si se pun intregi. Daca doriti ceva deosebit, puteti umple pruna cu o visina din dulceata, bine scursa de sirop, sau miez de nuca. Nu puneti multa faina in cartofi, pentru ca veti obtine un aluat prea vartos, si galusca va fi tare. Tapetati-o cu faina dupa ce ati format-o in mana. Fierbeti la foc domol, cu capac.