Marea Bucla se incheie duminica si organizatorii au un an la dispozitie pentru a zugravi o alta imagine a celebrei competitii cicliste.

Cu toate dramele si framintarile sale, Turul Frantei se pregateste de incheierea uneia dintre cele mai controversate editii, duminica dupa-amiaza, pe Champs Élysée. A fost una dintre cele mai dinamice si interesante curse din ultimii ani, cu urmariri spectaculoase in Pirinei, condimentate din plin de suspendari si controverse privind dopajul. Tabloul este completat de acuze reciproce intre ciclisti si fani care fluiera copios sportivii rivali, despre care pot baga mina-n foc ca ar pica testul antidoping. Peste toate acestea, presa s-a grabit sa constate decesul competitiei, chiar in conditiile in care, pe soselele din Hexagon, s-a monitorizat prezenta unui numar-record de spectatori.

Invingatorul Le Tour 2007 se va decide simbata, in proba de contra cronometru individual, dar numele sau este prea putin important, atit timp cit inca nu i se poate cuantifica valoarea, el benefiind de retragerea unor echipe sau suspendarea unor ciclisti. Se lupta pentru victorie Alberto Contador (Discovery Channel), Cadel Evans (Lotto) si Levi Leipheimer (Discovery Channel), dar lipseste, printre altii, Andreas Klöden, care era "curat" si bine pozitionat in clasament, dar echipa sa a abandonat Marea Bucla. De altfel, retragerea teamului Astana a determinat protestul a doi pariori belgieni, care au depus plingere impotriva organizatorilor Turului Frantei, ei mizind pe Klöden in victoria finala.

Cotidianul german "Bild" nu pune prea mare pret pe tricoul galben si propune ca el sa fie atribuit ultimului clasat, fiind foarte mari sanse ca acest ultim rutier sa nu fie dopat. "In fruntea Turului Frantei sint descoperiti si eliminati dopati pe banda rulanta. In spate de tot merge agale belgianul Wim Vansevenant. Este ultimul in clasamentul general. Lumea a inceput sa se gindeasca ca mai bine i s-ar da lui tricoul galben. Macar el ar trebui sa fie curat", scrie "Bild". Pe rutierul de 35 de ani nu pare sa-l intereseze prea mult locul din clasament si spune: "Ce fac cei din plutonul fruntas, daca se dopeaza sau nu, nu ma intereseaza. Am venit aici sa il ajut pe coechipierul meu Robbie McEwen, care a si cistigat o etapa. Acum nu mai este in competitie, iar eu vreau sa termin Turul Frantei. Si anul trecut am terminat tot ultimul competitia". Va fi ultimul tur al Frantei pentru Vansevenant, el urmind sa devina in citeva luni un banal crescator de vite in vestul Flandrei.