Razboiul este profitabil pentru marile corporatii, care beneficiaza de sume imense din banii publici americani pentru proiectele de reconstructie a Irakului. Bechtel, una dintre companiile care au primit fonduri federale americane pe


Razboiul este profitabil pentru marile corporatii, care beneficiaza de sume imense din banii publici americani pentru proiectele de reconstructie a Irakului. Bechtel, una dintre companiile care au primit fonduri federale americane pentru reconstructia Irakului, nu a realizat nici macar jumatate din proiectele in care se angajase, releva un raport al Inspectorului General pentru Reconstructia Irakului, o agentie subordonata administratiei SUA. Agentia acuza USAID (Agentia Americana pentru Dezvoltare Internationala) ca nu a numit decit doi specialisti care sa supravegheze gestionarea contractelor Bechtel.

"Este o situatie emblematica pentru problemele pe care le au corporatiile angajate in reconstructia Irakului", a declarat Stuart W. Bowen, inspectorul general pentru Irak, citat de "Washington Post". El a precizat ca 40% din totalul lucrarilor de reconstructie nu mai pot fi realizate conform clauzelor initiale ale contractelor incheiate cu Washingtonul. Suma totala investita de contribuabilii americani in aceste proiecte este de 40 de miliarde de dolari. Este pentru prima data de la invazia americana in Irak cind o agentie de control verifica amanuntit lucrarile unei sigure corporatii, pina acum auditul american ocupindu-se doar de cite o singura lucrare.

Incepind din 2003, dupa invazia Irakului, Bechtel a contractat 24 de lucrari, dintre care doar 11 au fost realizate, 10 au fost anulate sau subcontractate, iar stadiul altor trei proiecte nu a putut fi determinat. Fondurile publice primite de Bechtel se ridica la aproape doua miliarde de dolari.

Bechtel se face vinovata pentru gropile de gunoi care nu au fost sapate si amenajate, lucrarile de canalizare si tratare a apelor reziduale care nu au functionat niciodata corespunzator si retelele de fibra optica neterminate. Din cauza celor peste 150 de subcontractari ale lucrarilor, "milioane de dolari au fost cheltuiti, fara ca sa fie indeplinite cerintele", se arata in raport.

Bechtel nu a reusit nici construirea unui spital de copii in Bagdad, in ciuda implicarii in acest proiect a Primei Doamne, Laura Bush. La fel s-a intimplat si in cazul unei gropi pentru deseuri. "Am revazut toate optiunile si nu am gasit nici un loc potrivit. Am decis ca cel mai bine este sa inapoiem echipamentele si sa renuntam", a explicat Bill Shoaf, directorul programului Bechtel in Irak.

Multinationala Halliburton, care a fost condusa de actualul vicepresedinte Dick Cheney, si Bechtel sint corporatii foarte apropiate de administratia republicana. Ele au sustinut campania electorala a lui George W. Bush cu peste 2,2 milioane de dolari. Actualul presedinte Bechtel, Riley P. Bechtel, a fost numit, in 2003, in fruntea Consiliului pentru Export al SUA, avind sarcina de a-l consilia pe presedinte. Fostii presedinti ai Bechtel au detinut functii majore la Washington. Este cazul lui George P. Schultz, fost secretar de stat in administratia Reagan, sau al lui Caspar Weinberger, sef al Pentagonului in aceeasi administratie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.