Nava cambodgiana scufundata in dreptul statiunii Venus a produs o unda de poluare pe o lungime de 10 km.

O pata de petrol in lungime de 10 km, aparuta in urma scufundarii navei Multitrader, sub pavilion Cambodgia, care a fost inghitita
Nava cambodgiana scufundata in dreptul statiunii Venus a produs o unda de poluare pe o lungime de 10 km.

O pata de petrol in lungime de 10 km, aparuta in urma scufundarii navei Multitrader, sub pavilion Cambodgia, care a fost inghitita de mare joi seara, linga portul Mangalia, este purtata de curentii marini spre Ucraina. La bordul navei, in momentul scufundarii, se aflau aproximativ 300 kg de ulei mineral si 10 tone de motorina, conform informatiilor primite de la Apele Romane Dobrogea-Litoral. Nava transporta materiale de constructie: ciment, ipsos si var. Echipajul, format din sase membri, a fost salvat.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Constanta, ai Autoritatii Navale Romane si ai Directiei Apelor Dobrogea-Litoral au survolat zona cu un elicopter al Ministerului Internelor. Catalin Anton, purtatorul de cuvint al DADL, a precizat ca nava Albatros a ajuns in zona joi seara, la ora 22.30, avind la bord 40 de saci de produs absorbant antipoluant.

Irizatia de hidrocarbura observata se intinde pe o lungime de 10 km si are o latime variabila, cuprinsa intre 50 si 100 m, in zona statiunilor turistice Jupiter si Costinesti. Poluarea s-a produs in timpul rasturnarii si scufundarii navei. Cantitatea estimata in urma observarii la fata locului si a evaluarii efectuate cu un soft din dotarea Centrului Maritim de Coordonare al ANR s-a stabilit ca este de aproximativ 100 de litri si este intr-o continua diminuare, din cauza conditiilor de temperatura inalta a aerului si a apei la suprafata marii, care favorizeaza evaporatia si dispersia.

Dupa identificarea petei, s-a procedat la redirijarea celor patru nave de interventie ale Agentiei Romane de Salvare a Vietii pe Mare, existente in zona respectiva, pentru neutralizarea petei de produs petrolier prin imprastierea de produs absorbant biodegradabil. In zona s-a deplasat si o nava a Politiei de Frontiera, cu un reprezentant al Administratiei Nationale Apele Romane - DADL Constanta, si a prelevat probe de apa de pe suprafata afectata. Specialistii de la Apele Romane afirma ca plajele si apa de imbaiere de la tarm nu sint afectate, turistii neavind nici un motiv sa-si faca griji.

Nava sub pavilion cambodgian s-a scufundat, joi seara, in apropierea statiunii Venus. Cei sase membri ai echipajului navei Multitrader au reusit sa se salveze. Ei au fost recuperati de Politia de Frontiera din apele marii, unde au fost gasiti plutind in doua ambarcatiuni gonflabile de salvare.

Nava a ancorat joi dupa-amiaza in rada portului Mangalia, iar cind Capitania a luat legatura cu echipajul i s-a transmis ca nu sint probleme la bord. Apoi, cind Multitrader se afla in larg, la 7 mile marine (aproximativ 10 km), echipajul a luat legatura cu Capitania Mangalia si a cerut un remorcher in asistenta, reclamind ca intra apa intr-un tanc de balast si ca nava s-a inclinat 20 de grade. Pina sa ajunga echipele de salvare, vasul s-a scufundat, in momentul de fata aflindu-se la o adincime de 36 de metri.

Capitania Mangalia a alertat Centrul Maritim de Coordonare si Salvare al ANR si Grupul de Interventie si Salvare din Portul Constanta pentru a trimite de urgenta in zona nave de salvare.

Urmareste naufragiul si salvarea marinarilor, filmate de Politia de frontiera


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.