CROATIA - o tara eminamente turistica N-are decat 56.542 km2 si 4,5 milioane de locuitori. Are, in schimb, nu mai putin de 1.185 de insule. Sigur, nu toate locuite, dar cele locuite sunt un vis! Chit ca "locuit" inseamna ca pe o bucatica
CROATIA - o tara eminamente turistica N-are decat 56.542 km2 si 4,5 milioane de locuitori. Are, in schimb, nu mai putin de 1.185 de insule. Sigur, nu toate locuite, dar cele locuite sunt un vis! Chit ca "locuit" inseamna ca pe o bucatica de stanca se afla o manastire franciscana. Nu stiu ce fac autoritatile croate, ba chiar micul intreprinzator, dar stiu ca, daca ai apucat sa pui piciorul in tara lor, sigur il vei mai pune si cu alta ocazie.   INTERSECTIE. Un loc marcat de trecerea ilirilor, otomanilor, ungurilor, austriecilor, italienilor, venetienilor, grecilor, romanilor. E absolut explicabila, astfel, aglomeratia de bijuterii arhitectonice din orase precum Split, Sibenik, Trogit, Pula, Zadar, Dubrovnik sau din capitala tarii, Zagreb. Un oras aparte: aici pot fi deosebite trei parti distincte - orasul de sus, Gornji Grad, nascut din fuziunea, in secolul al XVII-lea, a doua orase (Grader si Kaptol), orasul de jos, Donji Grad, construit in secolul al XIX-lea. Inspiratia vieneza se face simtita pe strazi si in numeroasele spatii verzi amenajate in aceasta capitala care stie sa respire sanatos. A treia parte a Zagrebului este orasul nou, care a fost construit dupa 1945. Nimeni nu ramane neregalat in aceste locuri, Croatia beneficiind de o multitudine de lacuri, cascade, rezervatii naturale, dar si de marea cea mai limpede si linistita posibil. Adriatica este o lenesa, abia se "taraste" pana la mal, e foarte sarata, te tine cat poate si ea la suprafata, e de o limpezime ireala, dar iti rezerva o primire nu tocmai demna de o asa "doamna": cu pietre. Sigur, nu le arunca spre tine, dar ti le asterne in cale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.