Ministrii britanici au conditionat sprijinul pe care serviciile de informatii externe (MI6) il puteau furniza CIA in scopul capturarii lui Osama Ben Laden de promisiunea ca acesta nu va fi torturat, potrivit unui raport al Comisiei de Infor

Ministrii britanici au conditionat sprijinul pe care serviciile de informatii externe (MI6) il puteau furniza CIA in scopul capturarii lui Osama Ben Laden de promisiunea ca acesta nu va fi torturat, potrivit unui raport al Comisiei de Informatii si Securitate, citat de The Guardian in editia online. TRATAMENT. MI6 credea ca este pe punctul de a-l gasi pe liderul al-Qaida in Afganistan, in 1998, apoi din nou, anul urmator. Planul serviciilor de informatii britanice era sa ofere CIA date vitale despre Ben Laden, dar ministrii nu si-au dat acordul decat in conditiile in care agentia americana oferea garantii ca il va trata pe acesta uman. Proiectul este mentionat intr-un raport redactat de o Comisie de Informatii si Securitate privind extradarile extraordinare. Raportul arata ca in 1998, Marea Britanie a insistat ca politica de tratament uman aplicat detinutilor sa il includa si pe Ben Laden, dar CIA nu a oferit niciodata garantii in acest sens. Serviciile de informatii britanice au inaintat o cerere similara (de colaborare cu CIA in capturarea lui Ben Laden - n.r.) in 1999 si au obtinut un raspuns similar din partea Guvernului. Acestea nu au fost insa singurele date cand Marea Britanie avea informatii despre liderul al-Qaida. In ianuarie 1996, Ministerul de Interne i-a scris lui Ben Laden in timp ce acesta se afla in Sudan. Scrisoarea, obtinuta de Guardian, il avertiza ca Michael Howard, in perioada respectiva ministru de Interne, a ordonat sa nu fie primit in "Marea Britanie pe motivul ca prezenta sa ... nu ar fi favorabila binelui public".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.