ANIMALELE - comunica pe aceeasi "frecventa" cu noi  Asemeni oamenilor, cainii utilizeaza un sistem propriu de comunicare. Majoritatea miscarilor si a posturilor reprezinta o sursa de informatii, adevarate barometre ce reflecta starile sufletesti
ANIMALELE - comunica pe aceeasi "frecventa" cu noi  Asemeni oamenilor, cainii utilizeaza un sistem propriu de comunicare. Majoritatea miscarilor si a posturilor reprezinta o sursa de informatii, adevarate barometre ce reflecta starile sufletesti si intentiile prietenilor nostri, cainii.
Cainii, ca si multe alte fiinte umane, comunica prin anumite semne, iar mesajul este amplificat de expresia faciala sau de miscarile corpului. Urmareste-i sprancenele! De multe ori nu-i auzim "vorbind" pentru ca suntem prea ocupati sa le observam miscarile. Cand animalul de companie se uita insistent la tine, iar ochii incep sa-i clipeasca dintr-odata, atunci el iti spune ca vrea ceva: "Hai sa ne jucam!", "vino dupa mine, vreau sa-ti arat ceva", "vreau la pipi" - bineinteles, fiecare caine cu personalitatea sa!   INDRAZNEALA. Cateodata, iti arunca o privire cu coltul ochiului, casca zgomotos si se pune cu botul pe labe - un semn clar ca este plictisit si vrea sa-i acorzi atentie. Nu altcineva, ci tu! Limbajul semnelor este cateodata exteriorizat cu indrazneala. Unii caini isi pun labuta pe piciorul sau bratul tau, iar in cazul in care nu obtin ce vor apasa usor. Trebuie doar sa vezi in ce directie se uita ca sa-ti dai seama ce doresc: usa, vasul gol de apa, cutia cu mancare... Daca totusi insista, atunci ei anunta o urgenta. Nu va lasati pacaliti de miscarile cozii! In general, un caine da din coada cand este bucuros, insa trebuie sa fiti atenti la modul in care o fac. Cand gestul este insotit si de miscarea intregului corp, inseamna ca este fericit sau emotionat. Cand miscarile cozii sunt scurte si rapide, este semn de agresiune, teama sau o intalnire cu un alt caine.  Nu intotdeauna mesajele pe care doresc sa ni le comunice cainii sunt lipsite de intentii agresive... Spre exemplu, un caine care are labele usor flexate, urechile lasate inapoi, capul retras intre umeri, ochii semi-inchisi si, eventual, pielea usor incretita pe frunte, ne transmite un mesaj la fel de clar: posibilitatea declansarii unui iminent atac.   SEMNALE. In functie de imaginatia si expresivitatea cainelui, la aceste semnale se pot adauga si gesturi extrem de convingatoare. Uneori putem vedea cainele cum ne aduce castronul de apa gol si il depune semnificativ la picioarele noastre. Dar, de cele mai multe ori, limbajul cainelui ramane o enigma pentru stapan. In concluzie, toti proprietarii de caini trebuie sa-si aminteasca de faptul ca prietenii nostri necuvantatori au ceva de spus si doresc sa se faca intelesi. Depinde numai de noi daca vom incerca sa comunicam pe aceeasi "frecventa" cu ei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.