Muzicienii romani obtin bani in urma copyrightului, potrivit unui raport pe 2006, dar ei spun ca nu e destul.

Anul trecut s-a dovedit fructuos pentru cei de la "Trasniti in NATO", Holograf si Voltaj, care conduc topul realizat de Cen
Muzicienii romani obtin bani in urma copyrightului, potrivit unui raport pe 2006, dar ei spun ca nu e destul.

Anul trecut s-a dovedit fructuos pentru cei de la "Trasniti in NATO", Holograf si Voltaj, care conduc topul realizat de Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM). Animatorii show-ului de pe micul ecran si cele doua trupe au incasat cei mai multi bani proveniti din drepturile de autor din cei 6.500 de actori, interpreti, vedete tv sau directori de televiziune inregistrati la organizatia non-profit CREDIDAM.

3rei Sud Est, Marcel Iures si Stefan Banica jr. au urmat in clasament, Marius Moga ocupind doar pozitia 7. Exista insa o serie de probleme in ceea ce priveste recompensarea interpretilor. Procedurile prin care artistii isi primesc remuneratiile sint inca in curs de perfectionare: legislatia care garanteaza sumele provenite din drepturile de autor trebuie revizuita astfel incit sa cuprinda toti artistii, indiferent de canalul media pe care ei apar.

"Actorii sint cei mai dezavantajati si asta din cauza unei legi care ii exclude din categoria celor care ar trebui sa primeasca bani din drepturile de autor. In cealalta extrema stau interpretii de muzica si vedetele de pe micul ecran care sint mult mai vizibili si care, bineinteles, incaseaza cei mai multi bani", comenteaza pentru Cotidianul Mugurel Vrabete, componentul trupei Holograf si membru in consiliul CREDIDAM.

Momentan, drepturile de autor sint direct proportionale cu numarul de aparitii pe micul ecran sau de difuzari la radio. "Televiziunile sau posturile de radio calculeaza numarul de aparitii in minute, iar minutele sint transformate in bani, bani care nu sint pentru cineva anume, ci sint impartiti dupa, in functie de anumite considerente. Poate de aceea suma primita e mult mai mica decit prestatia artistilor. Pentru noi, prezenta trupei Holograf in acest top nu inseamna foarte mult si nici nu obisnuim sa ne laudam cu asta. Este o recunoastere, dar eu privesc lucrurile mai general: o sa ne mai trebuiasca vreo doi ani pina cind lucrurile se vor imbunatati pentru artisti", explica Mugurel. In plus, cota pe care o televiziune o plateste organizatiei este foarte mica, ajungind undeva pe la 0,5-0,6% din incasari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.