Fostul premier francez Dominique de Villepin a fost inculpat vineri in afacerea Clearstream pentru complicitate la denunturi calomnioase, tainuire de furt si abuz de incredere, precum si de complicitate la uz de fals.

Fostul premier francez Dominique de Villepin, inculpat vineri in dosarul Clearstream, a fost plasat sub control judiciar cu interdictia de a-l intalni pe fostul presedinte Jacques Chirac, au anuntat surse apropiate dosarului, transmite AFP. Potrivit acestor surse, Villepin nu are voie sa intalneasca niciuna dintre persoanele puse in cauza in acest dosar. Fostul premier a facut imediat apel la decizia de plasarea a sa sub control judiciar, care prevede plata unei cautiuni de 200.000 de euro, au anuntat aceleasi surse.

Afacerea, declansata in principal din cauza rafuielii politice dintre actualul presedinte francez Nicolas Sarkozy (la vremea aceea ministru de interne) si fostul premier, dateaza din 2004. In acel an, judecatorul Renaud Van Ruymbeke, care ancheta un dosar referitor la o posibila frauda in livrarea unor fregate frantuzesti catre Taiwan, a primit o serie de scrisori anonime si CD-uri ce contineau pretinse date despre o retea internationala de trafic de influenta. Documentele contineau si date despre 895 de presupuse conturi in care ar fi ajuns banii de mita. Intre numele celor care ar fi detinut astfel de conturi se afla si cel al lui Nicolas Sarkozy. Anchetarea falsurilor a fost preluata de judecatorii Jean-Marie d’Huy si Henri Pons, cei care l-au inculpat acum pe Villepin. Nicolas Sarkozy s-a constituit in parte civila in cadrul procesului.

Mult timp omul din umbra al fostului presedinte Jacques Chirac, inainte de a deveni ministru de externe, ministru de interne si apoi premier, in 2005, De Villepin era principalul rival al lui Sarkozy in cadrul dreptei, in cursa pentru presedintie. El a fost audiat deja timp de 17 ore de cei doi judecatori, Jean-Marie d'Huy si Henri Pons, in decembrie, si parea exonerat. Insa descoperirea, la sfirsitul lui iunie, a unor note informatice ale generalului Philippe Rondot, responsabil al informatiilor aflat in centrul afacerii, a relansat spectaculos acest dosar. Judecatorii au efectuat perchezitii la domiciliul si birourile lui De Villepin, inainte de a-l convoca pe fostul premier.

Acesta a refuzat sa le raspunda magistratilor pe fondul chestiunii, vineri dimineata, in timpul celor 50 de minute ale audierii. In schimb, la iesirea din biroul judecatorilor, i-a asigurat pe jurnalisti ca niciodata "nu a participat la vreo manevra politica". Villepin a adaugat ca a actionat intotdeauna "pentru a face fata amenintarilor internationale". Din punct de vedere personal, politicianul a declarat ca acuzatiile sint dureroase pentru el si familia sa si a afirmat ca le va raspunde judecatorilor atunci cind va veni momentul potrivit. Villepin a cerut sa fie trimis in fata Curtii de Justitie a Republicii, singura abilitata sa judece delictele comise de un ministru in exercitiul functiunii.