Misiune indeplinita Furtul unui Boeing 727 de pe un aeropot din Angola pune pe jar serviciile secrete din SUA, dar si pe unii dintre politicienii informati despre aceasta intamplare. Militari, spioni, civili se dau de ceasul mortii pentru a desc
Misiune indeplinita Furtul unui Boeing 727 de pe un aeropot din Angola pune pe jar serviciile secrete din SUA, dar si pe unii dintre politicienii informati despre aceasta intamplare. Militari, spioni, civili se dau de ceasul mortii pentru a descoperi unde se afla avionul. Fiindca rapitorii lui au un plan diabolic - acela de a-l prabusi pe Clopotul libertatii din Philadelphia - un simbol scump al americanilor dornici de libertate si democratie. Maiorul Charley Castillo este insarcinat de cel mai puternic lider al lumii sa anihileze misiunea sinucigasa a doi reprezentanti ai Islamului, dornici sa-si sacrifice viata pentru a cunoaste mai devreme deliciile intrarii in Rai. Cam acesta e subiectul romanului "Din ordinul presedintelui" semnat de W.E.B. Griffin, un autor perfect familiarizat cu tainele din spatele usilor inchise si cu solutionarea conflictelor militare complicate. Naratiunea sa are un ritm alert si multa, multa actiune. Scriitorul isi intrerupe rareori povestea pentru a creiona personajele si e aproape complet neinteresat de tribulatiile lor sufletesti.  Totusi, eroii se retin cu usurinta, fiindca faptele lor le reliefeaza caracterul, le evidentiaza curajul sau lasitatea, hotararea de a intreprinde ceva sau sovairile. Interesanta este si relatia dintre serviciile speciale - CIA, FBI, FAA, Central Command - urmarita de autor cu destula asprime. Acestea colaboreaza cu dificultate, fiecare doreste sa se afirme si de aceea pune bete in roate celorlalte. O realitate incredibila, dar, se pare, adevarata. Intre ele se disputa o competitie dura, fara menajamente si neeleganta, care face si mai dificila dejucarea planurilor celor doi teroristi. Dar Castillo reuseste sa se strecoare cu abilitate prin paienjenisul unor interese personale care pun in pericol siguranta teritoriului american. De o inteligenta sclipitoare, vorbitor al mai multor limbi straine, perfect instruit ca soldat, dar si cu mare trecere la femei, de care uneori se foloseste pentru a-si atinge scopurile, el se achita stralucit de misiunea incredintata, fara a face mare caz de succesul sau, asa cum le sta bine oamenilor care actioneaza din umbra. Griffin a construit un personaj memorabil pentru cartea sa care, desi are peste 800 de pagini, ai dori sa nu se sfarseasca prea repede.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.