Se proclama ziua de 29 iulie Ziua imnului national al Romaniei - "Desteapta-te, romane!", simbol al unitatii Revolutiei Romane din anul 1848. Asa suna legea adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 27 aprilie 1998. Din ia

  Se proclama ziua de 29 iulie Ziua imnului national al Romaniei - "Desteapta-te, romane!", simbol al unitatii Revolutiei Romane din anul 1848. Asa suna legea adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 27 aprilie 1998. Din ianuarie 1990 a fost adoptat ca imn national "Desteapta-te, romane!". In perioada comunista au fost intonate mai multe imnuri de stat. Cum ar fi cel datorat poetilor Eugen Frunza si Dan Desliu, "Te slavim, Romanie" (1953-1977) sau cel care i-a urmat pana in 1989, "Trei culori cunosc pe lume", o varianta modificata a unui cantec patriotic al compozitorului Ciprian Porumbescu.  Versurile imnului national actual al Romaniei apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), un tribun al epocii Revolutiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet si culegator de folclor. Poemul "Un rasunet" al lui Muresanu, scris in vremea Revolutiei de la 1848, a fost pus pe note in cateva zile de Anton Pann si cantat pentru prima data la 29 iunie 1848 la Ramnicu-Valcea. De atunci, melodia a fost folosita in cele mai importante momente ale istoriei nationale: in Razboiul de Independenta, in cele doua razboaie mondiale si in timpul Revolutiei din decembrie 1989. Pentru astazi, legea prevede ca in Bucuresti si in municipiile resedinta de judet sa fie organizate ceremoniale publice de intonare a imnului national (imnul, alaturi de drapel si stema, constituie simbol national). Nu zice nimeni ca astazi sa iesiti in fata blocului si sa cantati ostentativ imnul cu mana in dreptul inimii. Dar puteti iesi macar in scara blocului, pentru a vedea daca pe cutia de scrisori se poate scrijeli cuvantul "Roman".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.