Ce cauta turcu-n Bulgaria, se-ntreba vesnicul nostru contemporan, Nenea Iancu. Pai, exact cam ce cauta si amicul Kingsley Nwabia, nigerian si inca pictor pe deasupra, in Romania! Dar, toate la timpul lora€¦   Culorile Africii. Pictorul Kingsley Nwabia are 29 de ani, este din Nigeria si se defineste ca fiind un romantic fara speranta. Traind, ca strain, in Romania a fost poate cea mai stranie experienta a vietii lui de pana acum, diferentele culturale si atitudinea generala vizavi de viata a celor de aici parandu-i-se interesant de observat. Kingsley Nwabia a venit in Romania acum un an si jumatate, iar aceste luni i-au modelat viata si caracterul mai mult decat ar fi crezut ca este vreodata posibil, pana la punctul la care abia daca se mai recunoaste pe sine insusi. "Am venit in Romania in 2005 ca intern si instructor pentru International Exchange Organization (AIESEC). Motivul initial al venirii mele in Romania a fost acela de a gasi noi inspiratii pentru picturile mele si de a cunoaste, a simti aceasta tara si de a vedea ce efect are asupra viitoarelor mele lucrari.   Poveste nigeriana, solutii romanesti. Nu-i poveste lunga si nici incurcata, iar daca-n timpul asta musai sa ne mai si facem de lucru intr-u onoarea papilelor noastre gustative, cu-atat mai bine! Kingsley e de-aceeasi parere. Cum culoarea pielii inseamna mai putin de 1% din materialul nostru genetic, nici nu ma mira ca de la Marea Neagra si pana la ocean unii gandesc deopotriva. Ma asez asadar mai la mijloc de cuhnie, sa nu-l incurc, si-ncerc sa ma fac de folos cu cate ceva. Si-ncep prin a deschide ochiul de geam de la bucatarie. "Mai bine nu!", imi impune Kingsley un . "Mancarea nigeriana se gateste cu geamul inchis. Pentru ca in cateva minute va mirosi ca-n Rai si doar nu vrei sa-ti iasa Raiul pe fereastra!". Ma conformez mostrei de intelepciune de pe malul Atlanticului si ma rezum deocamdata la a privi spectacolul. "Mai aproape de atat nu vei ajunge niciodata in Romania de ceea ce-ar trebui sa fie un sos specific nigerian", ma avertizeaza din start Kingsley. Dar nu reuseste decat sa-mi trezeasca si mai tare curiozitatea. Ii spun asta, dar raspunsul lui, nu stiu de ce, nici nu ma mira. "Sincer sa fiu, marea majoritate a ingredientelor de-acasa nici macar n-am habar cum se numesc", se amuza. "Pentru ca, trebuie sa stii, arta culinara se transmite la noi exclusiv pe linie feminina in familie. Singura legatura a barbatilor cu mancarea e de regula doar momentul efectiv al mancatului! Eu unul am invatat sa gatesc de capul meu, gustand si incercand. Asta a fost cu siguranta in avantajul meu pentru ca, venind in Romania, am cautat un echivalent diferitelor ingrediente din bucataria nigeriana, bazandu-ma aproape exclusiv pe gust. Planta din care se face e un tubercul. Ar fi fost deci firesc sa-l inlocuiesc cu piureul de cartofi. Dar cele doua n-au nimic in comun. Asa ca am ales grisul care, ca gust si consistenta seamana izbitor!", incheie si gusta din varful lingurii de lemn grisul fiert in apa pe care tocmai il laudase. "Mancarea mea preferata aici in Romania, fara discutie, este snitelul. Cand am sa ma intorc acasa, am sa le fac tuturor snitel! A, si sa nu uit clatitele!"   O filosofie a gustului. Surprinzator cum o mana atat de mare poate manevra cu asa delicatete un cutit. E poate obisnuinta peneluluia€¦ Sunt de parere ca mai intai mananci cu ochii si abia apoi cu gura", vine verbul in intampinarea gandului meu. "Mancarea trebuie sa fie pe cat de gustoasa, pe atat de aspectoasa. Iar daca iti pasa cu-adevarat de latura asta a gastronomiei, vei gasi cu siguranta sulutii la indemana. Ardeii, spre exemplu. Daca trebuie sa pui tret-patru, ca mine acum, de ce sa fie toti verzi? Poti sa pui unul galben, altul rosu, poate si-un kapia taiat suvite, iar unul verde inchis! E la fel de important pentru cel care mananca, pentru placerea estetica, dar si pentru cel care gateste. Arta culinara se numeste, nota bene, arta! Si-atunci de ce sa fie o operatiune monotona si nu un act de creatie?". Vocea pictorului, in ton cu clinchetul tacamurilor si aburii bine impanati cu arome exotice. asta da tablou pe care n-ai cum sa-l uiti prea usor!   Eba de gris cu sos nigerian. Cel mai important e ca, in primul rand, numele mancarii sa nu va sperie. Eba e doar o jumatate de kilogram de gris fiert in apa. Asa, ca pe-o mamaliga. Nu-i mare filosofie. Asta fiind spus, pune definitif punct temerilor tocand cubulete trei ardei grasi (unul verde, unul ros, iar altul galben, conform indicatiilor!). Apoi ieie doua cepe potrivite si le aplici aceeasi metoda coercitiva si azvarle totul intr-o oala de ciorba plina cu apa un pic mai mult de jumatate. Vre-un litru jumaa€™, adica. Iar azvarlitul, e o figura de stil, ca stropesti bucataria degeaba! Da apei si vreo doua-trei lingurite de piper negru si de boia iute. Atotputernicul oregano, e acum la rand. Tot cam trei lingurite. Si-o , cum ii spune Kingsley. Adica un cubulet de supa concentrata. Fi punitiv cu un piept de pui si, dupa ce l-ai spalat si curatat (!), fa-i botezul sia€¦ lasa-l acolo, la fiert, sa se-nvete minte sa mai faca gripa vreodata! Fructe de mare! asta e cuvantul cheie acum! Si transforma astfel oala de ciorba in creuzetul supei primordiale! Doar in mare a-nceput viata pe Terra, iar puiul e, ca sa-l citez pe Darwin, nepotul dinozaurilor. Fii, deci, evolutionist, macar din punct de vedere gastronomic si aplica vreo 300 gr din sus numitul produs! Dar nu uita nici de regnul vegetal. Iar o legatura zdravana de spanac sau, daca nu-i sezonul (si nu-i!), o punga de frunze congelate si tocate la milimetru! Si nu, nu va avea gust de spanac ca la bunica, sosul nostru. Ca-i nigerian! Si nu cred c-ai avut vreo bunica prin inima Africii! Sau, mai stia€¦ La final, nu uita sa pui si-o lingura de sare. Ei, si-acum urmeaza partea interesantaa€¦ Pentru ca dupa ce fierbi totul pana trece de la starea de ciorba la cea de sos, incearca imposibilul si lasa fuculita la lucul ei in sertar! Pentru ca o sa iei putina eba, o intingi in sos. Asa mananci in stil nigerian!