Jocurile Olimpice - bucataria chineza, criticata peste Ocean. Americanii nu sunt pregatiti sa viziteze Beijingul China a inceput pregatirile pentru marea olimpiada internationala din 2008. Beijingul le da asigurari participantilor la Jocurile Olimpice de anul viitor ca vor avea o gama variata de produse alimentare cu care sa se delecteze.  In timp ce autoritatile chineze incearca sa calmeze consumatorii din tara si strainatate ca produsele alimentare fabricate in aceasta tara sunt gustoase si sanatoase, presa americana publica o serie de materiale despre importanta precara pe care o acorda Beijingul si administratiile regionale sigurantei alimentare.   MURATURI PENTRU CONVULSII. Un studiu alarmant dat publicitatii recent de publicatia World Net Daily arata ca in China se folosesc, pentru pregatirea hranei umane, substante chimice toxice. In studiul semnat de Zhou Qing se arata ca cel mai periculos aliment preparat in China zilelor noastre este muratura. Legumele conservate in saramura, pe care chinezii le consumau in trecut in cantitati mari ca aperitive, contin o substanta toxica, numita pe scurt DDVP. "Conservantul" se folosea in trecut ca pesticid. In contact cu pielea, DDVP produce durere. Odata inhalata, substanta provoaca convulsii, transpiratie in exces, dureri in timpul respiratiei, greata, inconstienta si crampe musculare. Daca DDVP ajunge, chiar si in cantitati mici, in stomac, ea poate provoca diaree si stari de voma. Pentru ca pretul sarii - folosita drept conservant - este prea mare pe piata, unele companii o inlocuiesc cu un surogat cumparat de pe piata neagra - un fel de sare mai alba, mai fina si mai ieftina cu 50 de yeni decat sarea grunjoasa, speciala pentru muraturi. De regula, spune Qing, acest inlocuitor se cumpara la saci, pe care scrie "Sare industriala. Nu este destinat consumului uman".   "PIELEA NEAGRA". Un alt aliment pe care chinezii il consumau in cantitati uriase, numit "pielea neagra" (un aperitiv faimos in regiunea Shanxi), ajunsese sa fie produs din urina si saliva de om, iar aluatul, framantat cu picioarele, dezvaluie Zhou. Expertul povesteste cum hrana umana a devenit o bataie de joc in China. Celebrele prajituri sub forma de luna, produse de compania Guanshengyuan, au disparut de pe piata la inceputul anilor 2000 pentru ca in aluat se puneau ingrediente expirate, aminteste Zhou. La fel s-a intamplat si cu picioarele de porc care se vindeau odinioara ca painea calda in Provincia Jinhua, pentru ca ulterior sa se descopere ca ele contineau DDVP. La fel s-a intamplat si cu carnea tocata si contaminata pe care o producea compania Taiqiang. "Apoi au inceput sa apara informatii legate de carnea de porc toxica" si pestele conservat fara sare, dar cu DDVP, mai scrie Zhou. Potrivit unui sondaj de opinie realizat in China, 82% dintre consumatori se tem de siguranta alimentelor pe care le consuma.   STATELE UNITE. China nu sta bine nici pe plan international. Dupa ce 39 de pisici si caini din Statele Unite au murit din cauza hranei toxice provenite din China, un studiu realizat de publicatia World Net Daily arata ca majoritatea alimentelor importate de americani de la chinezi au fost respinse de autoritatile americane ca fiind nepotrivite pentru consumul uman. Inspectorii FDA (autoritatea care se ocupa de controlul si siguranta alimentara in SUA) au declarat pentru World Net Daily ca multe dintre produsele alimentare chineze destinate pietei americane sunt respinse fie pentru ca sunt contaminate cu pesticide, fie contin bacterii sau substante interzise. In China, principalul furnizor al americanilor pentru produse marine, pestii sunt crescuti in bazine umplute cu apa menajera tratata cu substante chimice periculoase, scrie World Net Daily. Publicatia aminteste ca SUA si China nu au semnat niciodata acorduri privind standardele comune de siguranta in domeniul alimentar, al medicamentelor si al altor tipuri de importuri.   "Legumele conservate in saramura, pe care chinezii le consumau in trecut in cantitati mari ca aperitive, genereaza acum teroare in inimile oamenilor. La fel s-a intamplat si cu picioarele de porc care contineau DDVP. La fel s-a intamplat si cu carnea tocata si contaminata" Zhou Qing autorul studiului   Tone de mancare La inceputul acestei luni, autoritatile de la Beijing au anuntat ca participantii si publicul care vor veni la Jocurile Olimpice de anul viitor nu au de ce sa se teama in privinta sigurantei alimentare. "Toate procesele legate de produsele alimentare pe perioada evenimentului - producerea, procesarea, ambalarea, depozitarea si transportul - vor fi atent monitorizate", a anuntat Sun Wenxu, membru al Administratiei pentru Industrie si Comert din China. Beijingul a dat asigurari ca sportivii, antrenorii, oficialii si jurnalistii care vor veni la Jocurile Olimpice vor manca sanatos. Pentru ei au fost deja comandate 330 de tone de fructe si legume, 82 de tone de peste si fructe de mare, 750 de litri de sos de rosii, 131 de tone de carne, 21 de tone de branza si 75.000 de litri de lapte. Agentia de stiri China Noua, citata de Associated Press, a anuntat chiar ca vizitatorii vor avea ocazia sa guste din peste o mie de feluri de mancare traditionala ale chinezilor.   Friptura extraterestra China pregateste un nou sortiment de alimente destinate consumului uman. Centrul de antrenament pentru astronautii chinezi si o companie alimentara din Shanghai au pregatit peste 60 de preparate culinare, speciale pentru expeditiile in spatiul extraterestru. Gama e variata, ea cuprinzand aperitive, gustari, friptura de porc si de rata, legume divers preparate si mai multe tipuri de desert, informeaza Agentia China Noua, preluata de Rompres. Autoritatile au anuntat recent ca magazinele alimentare vor desface intreaga gama de alimente conservate special pregatite pentru taikonauti (astronautii chinezi), inclusiv faimoasele delicatese culinare. Expertii in industria alimentara si oamenii de stiinta dau asigurari ca aceste alimente speciale, rezervate pana odinioara in exclusivitate taikonautilor, sunt nu numai extrem de gustoase, dar ele asigura organismului si doza de energie de peste 2.400 de calorii pe zi. Noua gama de alimente este destinata in primul rand celor "care practica activitati in aer liber, alpinistilor si excursionistilor", a declarat Chen Bin, seful Departamentului pentru alimentatia taikonautilor de la Centrul de pregatire spatiala chinez