Nu doar soarele a incins temperatura ultimelor saptamini. Niscaiva baieti au crezut ca sint mai cu mot decit incalzirea globala si au actionat in consecinta.

Exista o specie aparte de oameni, desprinsa din ramura celor care se cred c
Nu doar soarele a incins temperatura ultimelor saptamini. Niscaiva baieti au crezut ca sint mai cu mot decit incalzirea globala si au actionat in consecinta.

Exista o specie aparte de oameni, desprinsa din ramura celor care se cred cei mai destepti, ce actioneaza cu precadere atunci cind vine vorba de catastrofe naturale. Colegii lor sint specializati in alte domenii. Sint cei mai destepti cind vine vorba de fotbal, de politica americanilor, de influenta rusilor, de cresterea pensiilor, de retrocedarea proprietatilor ori de reforme agrare. Acestia au in comun faptul ca specula de idei cu care se indeletnicesc mai tot timpul prospera in urma unor actiuni concrete infaptuite de diverse personaje sau organizatii. Plecind de aici, rareori angrenajele imaginatiei puse in miscare de ideile lor isi pastreaza linia de orbitare din jurul realitatii, pentru ca un alt element comun al acestor oameni este selectia arbitrara a informatiilor pe care isi construiesc rationamentul.

Dar cei mai interesanti ramin aceia care se cred mai destepti decit vremea. Ii vedeti la televizor cum se pling de nesimtirea autoritatilor care ii lasa prinsi in nameti si viscol, cind ei au plecat la drum, desi stiau ca pe sosele zapada este cit casa. Sau cum se impotrivesc jandarmilor atunci cind acestia ii anunta ca va veni o viitura si trebuie sa evacueze tot satul. In ultimele saptamini am vazut insa mai multi ca niciodata. Cu batiste albe-n cap, ei se plimbau prin piete, vociferind ca nu e nimeni care sa le vinda alimente, desi pietele se inchisesera de la 11 dimineata. Intre a cumpara alimente stricate si a nu cumpara deloc, ei aleg privilegiul de a cumpara. Si tin neaparat sa cumpere ieftin si din acelasi loc de unde au cumparat intotdeauna. Nu din supermarketuri cu aer conditionat. Incapatinarea si desteptaciunea multilateral dezvoltata au tabieturile lor. Iar logica universal valabila dupa care functioneaza este urmatoarea: daca eu am venit la piata pe o caldura de 42 de grade si mi-am asumat riscul sa-mi crape inima, babuta de la care cumparam rosii proaspete de ce nu e si ea aici?

Alte locuri in care acesti "baieti destepti" ai incalzirii globale au iesit la rampa au fost ghiseele functionarilor publici. Functionari care, din cauza caniculei, au avut program redus, concomitent cu prelungirea termenelor de depunere a unor acte ce i-ar fi minat pe oameni afara din casa in zilele fierbinti. Dar logica celor care au crezut ca, daca vin atunci cind toata lumea le spune sa stea in casa, nu are program redus. Ea lucreaza non-stop. Crezind ca fac vreun gheseft, au venit in numar asa de mare in fata ghiseelor incit au facut cozi. Mai mici, dar tot cozi sint. "Pai, nu-i pacat de coada asta ca sa plec?", isi marturisea un "destept" supararea.

Canicula nu deosebeste asfaltul de mintile oamenilor si le incinge deopotriva. Probabil ca orice tara isi are desteptii sai. Mai multi sau mai putini. Ai nostri sint permanent subiect de stiri. Sint multi si, pe linga incalzirea globala, incing si ei spiritele prin actiunile lor. Ii privim, ridem, ii injuram enervati. Dar nu ar fi mai bine daca i-am lasa acolo unde ei au ales sa fie? In caldura toropitoare si singuri pe strada? O mare parte din fierbinteala resimtita prin sticla televizoarelor li se datoreaza exclusiv.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.