Este ziua 202 a anului, au mai ramas 163 de zile


Soarele rasare la 5:50 , apune la 20:53
Luna rasare la 13:07, apune la 23:51

Primul patrar (Luna in crestere) 22 iulie
Luna plina 30 iulie
Ultimul patrar (Luna in descrestere) 5 august
Luna noua 12 august


Rac (22 iunie - 22 iulie)

Proverbul zilei: "Lipsa frange legea"

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sarbatoare crestina

Sfantul Proroc Iezechiel era fiul lui Vuzi din cetatea evreiasca Arira si a proorocit timp de 20 de ani. Cand au fost robiti evreii in Babilon, a fost dus si el impreuna cu acestia. Iezechiel, preotul lui Dumnezeu, petrecand in robia Babilonului, isi avea locuinta langa raul ce se numea Hovar. Si, dupa ce a prorocit a dat si acest preamarit semn, adica sa ia aminte la raul Babilonului cel numit Hovar si, cand vor vedea ca seaca, atunci sa aiba nadejdea ca va sa vina asupra Babilonului secera pustiirii, iar cand vor vedea cresterea apei, atunci sa aiba nadejdea ca se vor intoarce la Ierusalim.


Calendar crestin-ortodox

Cuv. Simeon si Ioan Pustnicul; Sf. Proroc Iezechiel (astazi); Duminica a 8-a dupa Rusalii (Inmultirea painilor); Sf. Mironosita intocmai cu Apostolii Maria Magdalena; Cuv. Mucenita Marcelia (maine)

Calendar romano-catolic

Sf. Laurentiu din Brindisi, proroc; Sf. Daniel, profet (astazi); Sf. Maria Magdalena (maine)

Calendar greco-catolicSf. Simeon, calugar, si Ioan, insotitorul lui (astazi); Duminica 8-a dupa Rusalii; Sf. Maria Magdalena, purtatoare de mir (maine)Mijloceasul al treilea - Psalmul 60


Auzi, Dumnezeule, cererea mea; ia aminte la rugaciunea mea. De la marginile pamantului catre Tine am strigat; cand s-a mahnit inima mea, pe piatra m-ai inaltat. Povatuitu-m-ai, ca ai fost nadejdea mea, turn de tarie in fata vrajmasului. Locui-voi in locasul Tau in veci; acoperi-ma-voi cu acoperamantul aripilor Tale, ca Tu, Dumnezeule, ai auzit rugaciunile mele; dat-ai mostenire celor ce se tem de numele Tau. Zile la zilele Imparatului adauga, anii lui din neam in neam. Ramane-va in veac inaintea lui Dumnezeu; mila si adevarul va pazi. Asa voi canta numelui Tau in veacul veacului, ca sa implinesc fagaduintele mele zi de zi. Amin!Click istoric


Se implinesc 199 de ani de la nasterea scriitorului, esteticianului, omului politic Simion Barnutiu, conducator al Revolutiei romane de la 1848 din Transilvania. Fiu al unui taran invatator, a studiat teologia la seminarul din Blaj, principalul centru cultural si religios al romanilor greco-catolici din Transilvania. La 3 mai 1848 a participat la Marea Adunare Nationala de la Blaj, pe Campia Libertatii, la care s-a fixat programul social si politic al Revolutiei din Transilvania. Opera lui Simion Barnutiu, ca si activitatea sa politica si sociala constituie izvoare de invataturi profunde, patrunse de sentimentele cele mai umanitare, progresiste. Moare in anul 1864.

S-a intamplat azi

In Romania

Sambata, 21 iulie

1959 - Conducatorii grupului "Haiducii Muscelului" care actionase timp de zece ani in Muntii Fagaras sunt executati la inchisoarea Jilava.

Duminica, 22 iulie

1924 - Se adopta un nou
tarif vamal protectionist, care prin calcularea taxelor vamale
in lei-aur intareste protejarea industriei.


In lume

Sambata, 21 iulie1774 - Rusia si Imperiul Otoman semneaza Tratatul de la Kuchuk-Kainarji incheind astfel razboiul ruso-turc;
1983 - Cea mai scazuta temperatura din lume s-a inregistrat la Statia Vostok, in
Antarctica: -89,2°C (-129ÂF).


Duminica, 22 iulie


1812 - Razboiul Napoleonian: Fortele britanice conduse de Arthur Wellesley infrang trupele franceze langa Salamanca, Spania.


Nascuti la 21 iulie


1899 - Ernest Hemingway, scriitor, laureat al Premiului Nobel (m. 1961);
1951 - Robin Williams, actor. Nascuti la 22 iulie 1510 - Alessandro dea€™ Medici, Duce al Florentei (m. 1537);
1932 - Oscar De la Renta, designer de moda.
1947 - Mihaela Penes, atleta

Credinte populare, traditii, semne

Hramul pastreaza numele unui sfant sau unui mister crestin dat la incheierea constructiei unui lacas de cult, biserica sau manastire. De multe ori, hramul bisericii a devenit nume al asezarii si targului organizat de aceasta. Sub pavaza sfantului protector se desfasura intreaga activitate a locuitorilor unei asezari. Hramul bisericii devenea sarbatoarea intregului sat. Dupa oficierea cultului la biserica si cinstirea mortilor in cimitir, urmeaza cinstirea sfantului patron cu mancare si bautura, cu distractie si voie buna pe la casele oamenilor, grupati pe familii, neamuri sau pe intregul sat in curtea sau apropierea bisericii, in anume locuri din mosie, de obicei pe munti. Hramurile bisericilor au asigurat de-a lungul timpului coeziunea sufleteasca si materiala pe plan local si zonal. Adunand multi oameni, zilele de hram erau ocazii favorabile pentru cunoastere si imprietenire, in special a tinerilor in vederea casatoriei, pentru petrecere si divertisment, pentru impacarea pricinilor ivite de-a lungul anului si incheierea unor intelegeri, pentru luarea unor hotarari care interesa intreaga obste, pentru efectuarea schimburilor de produse complimentare si altele. Aceste praznice aveau diferite denumiri zonale: hram, zbor, iarmaroc, balci, nedeie, govie, ruga, targ.
(Profesor Ion Ghinoiu)