O proteza de mana, inteligenta, mai usoara decat o mana reala, care isi poate flexa degetele pentru a apuca obiecte foarte mici, a fost scoasa la vanzare. Inventatorul acestei "capodopere" a protezelor, inginerul scotian David Gow, a cerut 8.500 de
O proteza de mana, inteligenta, mai usoara decat o mana reala, care isi poate flexa degetele pentru a apuca obiecte foarte mici, a fost scoasa la vanzare. Inventatorul acestei "capodopere" a protezelor, inginerul scotian David Gow, a cerut 8.500 de lire sterline, respectiv 12.600 de euro, informeaza dailymail.co.uk. Mana nu-si poate "trosni" degetele si nici nu poate canta la pian. In schimb este capabila sa intoarca o cheie intr-o broasca, sa tina un pahar cu vin sau sa formeze codul PIN la un bancomat. Proteza i-Limb are incheietura flexibila, iar degetul mare se poate roti, fiind unica proteza cu degete flexibile. Inventatorul acestei proteze s-a bazat pe faptul ca creierul continua sa creada ca bratul se afla la locul lui si trimite semnale nervilor si muschilor afectati. Aceste semnale sunt interceptate de senzori delicati si mici motoare ascunse in bratul artificial. In timp ce protezele traditionale au doar un motor, limitand miscarile, i-Limb are cinci, cate unul pentru fiecare deget. Proteza este atasata de corp prin intermediul unei mansete laminate, dotata cu o baterie reincarcabila. i-Limb, acoperita cu piele artificiala, costa 13.000 de lire sterline, este dorita de multi pacienti printre care si veterani ai razboiului din Irak. Dispozitivul este, deocamdata, disponibil cu plata cash, dar va putea fi achizitionat si prin sistemul britanic sanitar de asigurari in aproximativ trei ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.