Le Tour este pentru toate clasele sociale. Ieri, caravana a plecat din Montpellier, continuandu-si traseul prin cateva localitati foarte saracacioase.


Sudul Frantei arata mai saracacios decat regiunile din partea de nord. Nu mai vorb
Le Tour este pentru toate clasele sociale. Ieri, caravana a plecat din Montpellier, continuandu-si traseul prin cateva localitati foarte saracacioase.


Sudul Frantei arata mai saracacios decat regiunile din partea de nord. Nu mai vorbim de statiunile din Alpi. La Marseille, amaraciunea clasei de jos, provenita din emigranti cu origini africane, se impleteste cu luxul nababilor care isi ancoreaza ambarcatiunile luxoase din Viaux Port.


CARPITI. Tot in sud, dar mergand mai spre vest, dincolo de Montpellier, lumea pare din ce in ce mai saraca. Orase micute, in care singura agitatie este data de rafalele de vant, care mai agita din cand in cand atmosfera. Ieri, la o ora dupa ce au luat startul, rutierii au ajuns in Clermont-la€™Herault, o asezare minuscula, pe care cu greu o gasesti pe harta. Trecerea Le Tour reprezinta cel mai important moment al ultimilor ani. Autoritatile locale s-au tinut trufase, neuitand sa organizeze in acest week-end si zilele orasului. In fapt, un targ de unde puteai cumpara multe vechituri. Pancarte cu numere de case, machete de avioane, pantaloni de piele, jucarii din tabla, toate intinse pe asfalt. Nu te apropiai de nimic fara 30 de euro.


CIUDAT. Traseul ciclistilor nici macar nu trece prin centru. Ar fi fost si greu, din moment ce strazile sunt foarte inguste, de abia intra o masina. Rutierii nu au ocolit insa zona saraca. Case amarate, cu usi putrezite, miros inecacios si oameni cu fete triste i-au intampinat pe aspirantii la tricoul galben. Printre toate astea, multi turisti din Germania, Olanda si Danemarca veniti sa-si sustina compatriotii. Jandarmii i-au atentionat ca e bine sa se aseze pe traseu inainte de a intra in mahalaua locala, asa ca treptele muzeului din Clermont-la€™Herault s-au transformat intr-o tribuna plina de figuri blonde. In momentul in care rutierii au ajuns in oras, toata lumea a inceput sa aplaude. Momentul maxim a fost atunci cand Tom Boonen si Fabian Cancellara, aflati in fruntea plutonului, s-au imbratisat in timp ce pedalau.


Status quo

Etapa cu numarul 12, disputata ieri intre Montpellier si Castres (178,5 km), a fost animata de evadarea initiata de francezul Pierrick Fedrigo si de spaniolul Amets Txurruka, care au reusit la un moment dat sa ia un avans de peste 4 minute. Efortul lor a fost insa in zadar, cei doi fiind inghititi de pluton cu doar un kilometru inainte de sosire. Invingatorul s-a decis la sprint, acesta fiind belgianul Tom Boonen, care a obtinut a doua victorie de etapa in aceasta editie si a patra pentru echipa Quick Step. Pe locurile urmatoare s-au clasat Erik Zabel (Germania) si Robert Hunter (Africa de Sud). In fruntea clasamentului nu s-au produs modificari, lider ramanand danezul Michael Rasmussen.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.