FALIMENTE. Fabricile care folosesc sfecla de zahar pentru productie risca sa se inchida in primavara anului viitor, sustin sindicalistii din industria alimentara. Acestia au aratat ca fabricile procesatoare de zahar din sfecla sunt defavorizate fata
FALIMENTE. Fabricile care folosesc sfecla de zahar pentru productie risca sa se inchida in primavara anului viitor, sustin sindicalistii din industria alimentara. Acestia au aratat ca fabricile procesatoare de zahar din sfecla sunt defavorizate fata de fabricile importatoare, din cauza costurilor de achizitie a materiei prime. "Costul zaharului din sfecla cu taxa de restructurare inclusa este de 2,32 de lei pentru un kilogram, iar cel din zahar brut de 1,39 de lei pentru un kilogram. Prin urmare, procesatorii nu pot vinde, din cauza preturilor mai mici practicate de importatori", a explicat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).     EXPORTURI. Aprecierea puternica a leului in acest an ii forteaza pe micii producatori sa iasa din afaceri si afecteaza exporturile, mai ales pe cele de bunuri cu valoare adaugata scazuta, precum textilele, arata o analiza Reuters. "Cateva sute de exportatori vor finaliza procedurile de faliment in decembrie", a spus seful Asociatiei Romane a Exportatorilor si Importatorilor, Mihail Ionescu (foto). "Impactul este mult mai mare. Exportatorii vor pierde 25 de milioane de euro pe luna la fiecare apreciere a leului cu 1%", a adaugat acesta. Reprezentantii industriei au cerut in repetate randuri bancii centrale sa intervina pentru a slabi leul. Cu toate acestea, banca a fost reticenta la interventii, deoarece moneda puternica ajuta la mentinerea inflatiei la un nivel scazut.     COMPLEXURI ENERGETICE. Compania CEZ este interesata de privatizarea complexurilor energetice Turceni, Rovinari si Craiova. Aflat intr-o vizita la Targu-Jiu, directorul de dezvoltare al companiei, Doru Voicu, a declarat ca societatea ceha este interesata de o privatizare a complexurilor energetice, cu conditia ca acest proces sa inceapa in urmatorii doi ani. "Putem prelua complexurile cu activul si pasivul, cu toate obligatiile pe care le au, inclusiv cu cele de mediu impuse de Uniunea Europeana", a mai spus Voicu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.