Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste instaurarea menopauzei prin absenta ciclului menstrual timp de un an de zile. Este bine de stiut ca inainte de aparitia menopauzei femeia resimte dureri in san. O data cu neregularitatile ciclului menstrual
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste instaurarea menopauzei prin absenta ciclului menstrual timp de un an de zile. Este bine de stiut ca inainte de aparitia menopauzei femeia resimte dureri in san. O data cu neregularitatile ciclului menstrual sanii devin tari. Doctor Anca Simionescu, sefa de lucrari la Facultatea de medicina si medic primar ginecologie obstetrica la Maternitatea Filantropia, mentioneza si alte simptome ale menopauzei. Viata femeii la menopauza incepe sa se schimbe, apar disconforturi generate de tulburari neurovegetative. Femeia are bufeuri, adica valuri de cladura, insomnii, depresii, calitatea vietii i se altereaza. Pielea isi pierde din elasticitate, din suplete, apar riduri si pielea pare cazuta. Se inregistreaza pierderi de calciu cu amenintari de osteoporoza. Creste riscul de boli cardiovasculare si, dupa menopauza, femeile egaleaza riscul barbatilor de a se imbolnavi de inima si vase. O data cu menopauza creste riscul de cancer de san, de aceea e bine sa se faca o mamografie o data la un an sau doi ani. Lipsa de estrogeni duce la uscaciunea vaginala. Exista un tratament cu ovule cu estrogeni ce se administreaza 10-15 zile pe luna pentru a mentine troficitatea, adica tonusul tesutului vaginal. Daca femeia a avut o viata sexuala buna inainte de menopauza o va avea si dupa menopauza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.