Termenele de acordare a cetateniei romane au devenit prilej de disputa intre deputatul PD Daniel Buda si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, pornind de la cazul particular al Dianei Domenco, in care aceasta, solicitanta a cetateniei romane, a dat in
Termenele de acordare a cetateniei romane au devenit prilej de disputa intre deputatul PD Daniel Buda si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, pornind de la cazul particular al Dianei Domenco, in care aceasta, solicitanta a cetateniei romane, a dat in judecata Ministerul Justitiei.     PRETEXTUL MECIULUI. Femeia s-a plans pentru timpul indelungat de asteptare a solutionarii cererii sale (patru ani si jumatate), considerand ca nu se incadreaza in categoria termenelor rezonabile. Desi legea speciala nu prevede un anumit termen de rezolvare, Diana Domenco a castigat procesul, Curtea de Apel Bucuresti constatand ca s-a intarziat nejustificat solutionarea cererii. Instanta a obligat ministerul sa solutioneze cererea reclamantului in termen de sase luni de la data ramanerii definitive a hotararii. Ministerul Justitiei (MJ) a facut insa recurs.   In urma mediatizarii cazului, deputatul PD Daniel Buda l-a acuzat pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. "Este iresponsabil gestul ministrului Justitiei de a ataca cu recurs decizia Curtii de Apel Bucuresti, prin care se stabilea termenul rezonabil de sase luni pentru acordarea cetateniei, sub pretextul ca instantele de judecata nu ar putea aprecia ce inseamna termeni rezonabili", a sustinut Buda, printr-un comunicat de presa. El a catalogat gestul drept o "sfidare a justitiei", tinand cont de faptul ca doar instantele de judecata au capacitatea de a aprecia termenii rezonabili.   In replica, Chiuariu a emis si el un comunicat intitulat ironic "Buna dimineata, dle deputat Buda!". In esenta, ministrul il acuza pe deputatul PD de reactie demagogica si intarziata, avand in vedere faptul ca, in materia acordarii cetateniei romane, numarul mare de cereri nerezolvate si termenul lung de solutionare "sunt realitati ale mandatului fostului ministru al Justitiei, sustinut de Partidul Democrat, Monica Macovei". "Ne bucura preocuparea domnului deputat pentru situatia creata de un fost ministru al Partidului Democrat si il rugam sa nu lipseasca de la dezbaterile din comisii si din plen, astfel incat proiectul de modificare a Legii cetateniei sa poata fi adoptat cat mai curand posibil", a sustinut Tudor Chiuariu. Acesta a aratat ca la preluarea mandatului sau existau peste 30.000 de cereri nesolutionate, depuse la minister, alte 400.000 fiind depuse la Consulatul de la Chisinau. Ministrul a mai subliniat ca in perioada Macovei, ministerul a fost dat in judecata de 12 solicitanti de cetatenie, care nu primisera un raspuns. Si atunci au fost introduse de minister doua recursuri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.