Ziua aviatiei si a apararii antiaeriene Ziua energeticianului   Este ziua 201 a anului Au mai ramas 164 de zile     Soarele: Rasare la 5:49 Apune la 20:54   Luna: Rasare la 12:04 Apune la 23:33   Primul
  Ziua aviatiei si a apararii antiaeriene Ziua energeticianului   Este ziua 201 a anului Au mai ramas 164 de zile     Soarele: Rasare la 5:49 Apune la 20:54   Luna: Rasare la 12:04 Apune la 23:33   Primul patrar(Luna in crestere): 22 iulie   Luna plina: 30 iulie   Ultimul patrar(Luna in descrestere): 5 august   Luna noua: 12 august     Sarbatoare crestina Sfantul si marele Profet Ilie era din cetatea Tesve,Galaad. El a trait pe vremea lui Ahab, regele evreilor si era Preot. Se spune ca la nasterea sa, tatal sau a vazut oameni imbracati in alb invelindu-l in scutece de foc. Si, dandu-i numele, i-au dat sa manance o flacara, simbol al ravnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul intregii sale vieti. Inca din copilarie se tinea in permanenta in fata lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferenta, post neincetat si rugaciune arzatoare, care i-au facut sufletul ca focul si l-au transformat in modelul vietii manastiresti.     Calendar crestin-ortodox Sf. Proroc Ilie Tesviteanul   Calendar romano-catolic Sf. Apolinar, episcop, mucenic; Sf. Ilie, profet; Sf. Aurel, episcop   Calendar greco-catolic Sf. Ilie Tesbiteanul       Credinte populare, traditii, semne Santilie, zeul focului si Soarelui din Panteonul romanesc, este identificat cu Helios din mitologia greaca si cu Gebeleisis din mitologia geto-daca. Sub influenta crestinismului, acesta a preluat numele si data de celebrare ale Sfantului Proroc Ilie (20 iulie). La Santilie, miezul verii pastorale, se organizau pe munti vestitele Nedei si Santilii. Santilie este o divinitate solara si meteorologica care provoaca incendiile in verile toride, produce tunetele, fulgerele si trasnetele in timpul furtunilor, leaga si dezleaga ploile, hotaraste unde si cand sa dea grindina. Ca personaj profan, Santilie apare in traditiile populare ca soldat, vanator, agricultor, crescator de animale. Fiind ispitit si inselat de Drac, Santilie isi omoara unul sau mai multi membri ai familiei. Dumnezeu il iarta, il trece printre sfinti si il inalta la cer intr-o trasura cu roti de foc la care sunt inhamati doi sau patru cai albi inaripati. Acolo, pe cer, alearga printre nori, tuna, fulgera si trasneste dracii cu biciul de foc. Speriati, dracii se ascund pe Pamant. Dorind sa nu-i scape nici unul, Santilie trasneste si arborii, oamenii, vitele, casele, bisericile in care s-au ascuns dracii. Simbolurile prin care Santilie se defineste ca un autentic zeu solar sunt: trasura cu rotile de foc si caii inaripati; biciul si sagetile de foc, tunetele, trasnetele si fulgerele cu care lumineaza cerul innorat. (Profesor Ion Ghinoiu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.