Presedintele CNMT Laszlo Tökes a facut ieri publice conditiile in care va accepta invitatia UDMR de a participa pe lista comuna la alegerile europarlamentare. Constient ca "Uniunea se afla intr-o situatie atat de critica, incat ar accepta orice pentru a putea trece de pragul electoral de 5%", Tökes a emis pretentia ca lista pentru PE sa nu poarte numele UDMR, ci sa fie una "nationala a minoritatii maghiare". Conducerea UDMR i-a propus ieri episcopului reformat un loc eligibil pe propria lista, Marko Bela admitand riscul ca, fara Tökes, Uniunea sa nu atinga pragul electoral de 5%.
Potrivit presedintelui CNMT, lista electorala ar trebui sa includa elitele politice, culturale si religioase maghiare precum si organizatiile civice. "Eu risc foarte mult sa accept oferta UDMR, deoarece aceia care au semnat pentru mine ar putea sa fie dezamagiti. Pe de alta parte, nu pot sa ignor necesitatea ca maghiarii sa aiba un reprezentant in structurile europene", a declarat Tökes, citat de NewsIn. Cele sase organizatii maghiare care il sustin pe episcop la euroalegeri vor decide maine, la Tusnad, daca accepta oferta Uniunii privind includerea sa pe lista.
Invitatia lui Marko
Consiliul Permanent al UDMR i-a propus lui Tökes un loc eligibil pe propria lista pentru euroalegeri, potrivit unui comunicat remis ieri presei, semnat de liderul Uniunii, Marko Bela. Explicand motivele invitatiei adresate lui Tökes, Marko a invocat unitatea maghiarilor si necesitatea ca interesele acestei comunitati sa fie bine reprezentate la Parlamentul European. "Ar fi o iresponsabilitate istorica sa divizam comunitatea noastra si sa ratam o importanta oportunitate numai din partinire, din vanitate sau datorita senzatiei reciproce de ofensare", a sustinut liderul UDMR, Marko Bela. El a recunoscut pericolul ca Uniunea sa nu atinga pragul electoral de 5% in absenta unei colaborari cu Tökes. In plus, marti, Marko a semnalat posibilitatea ca discursul Uniunii sa se radicalizeze in timpul campaniei electorale.
Intalnire ratata
In ciuda declaratiilor celor doua parti, liderii maghiari nu au putut stabili o data si o locatie clare pentru a se intalni. Marko Bela a refuzat ieri invitatia de a participa la Universitatea de vara Balvanyos, unde ar fi avut ocazia unei intrevederi cu episcopul reformat. Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a apreciat ca temele de discutie dintre cei doi nu reprezinta un subiect de timp liber, de scoala de vara. Ulterior, Marko a invocat absenta sa din tara in perioada desfasurarii evenimentului. "Deocamdata, nu este stabilita nici o intalnire intre Marko Bela si Laszlo Tökes inainte de 20 iulie", a precizat Kelemen.