Actionarii companiei vor primii 25 de actiuni noi in loc de una veche.

Dupa ce a anuntat ca va da 11 actiuni gratuite la una detinuta drept dividende la Prospectiuni Bucuresti (simbol bursier PRSN), Tender ia in calcul splitarea actiunii. Asta inseamna scaderea nominala a actiunii PRSN de la 2,5 lei la 0,1 lei - o actiune Prospectiuni veche se va transforma in 25 de actiuni noi. „Pentru cresterea lichiditatii luam in calcul si splitarea actiunii Prospectiuni de la 2,5 lei la 0,1 lei", ne-a declarat Tender. Data fiind majorarea de capital din aceasta vara, splitarea pare a se face mai degraba in toamna acestui an. Cei care vor detine o actiune Prospectiuni Bucuresti la 27 iulie vor primi mai apoi, la majorarea de capital, inca 11 gratuite, iar o data cu splitarea valorii nominale a actiunii PRSN cele 12 actiuni se vor transforma in 300 de actiuni.

Tender cistiga din aceasta afacere. Daca pe 17 iulie o actiune Prospectiuni era cotata la 450 de lei, dupa splitare, teoretic, pretul ei ar trebui sa scada la 1,5 lei. Deci, practic, nimeni nu ar avea de cistigat. Numai ca lucrurile nu stau asa. In realitate, pretul actiunilor va creste, si asta pentru ca vor putea intra in actionariat si jucatorii mici.

Spre exemplu, in acest an, la BVB, toate companiile care au dat actiuni gratuite au avut o crestere in medie de 10% din valoarea actiunii, fara ca rezultatele financiare ale companiei in cauza sa aduca ceva nou. Iar cum la Prospectiuni Bucuresti Tender detine in prezent 1.379.603 actiuni (pret luat in calcul 450 lei/actiunea), manevra financiara i-ar aduce un surplus de aproape 20 de milioane de euro. In plus, pentru a arata ca are ginduri mari cu Prospectiuni, s-a aprobat angajarea companiei KPMG pentru prestarea serviciilor de audit la aceasta companie. „Splitarea actiunilor duce la cresterea lichiditatii. Din punctul de vedere al cresterii pretului pe actiune nu exista o baza economica, insa aceasta crestere are de obicei loc pentru ca asa este moda la romani", ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta KTD Invest.

Prospectiuni este lider de piata pe sectorul explorarilor petroliere in Romania, cel mai important client al sau fiind Petrom.

In ultimele 12 luni, pretul actiunilor PRSN (Prospectiuni Bucuresti) s-a majorat cu 5.321% (de la 8,3 lei/actiune la 450 lei/actiune), fapt care i-a adus lui Tender nu mai putin de 194,06 milioane de euro - Tender detine 1.379.603 actiuni.