12 ofiteri ai Serviciului de Protectie si Paza (SPP) pleaca intr-o misiune de protectie pentru inalti functionari ONU in Sudan, regiunea Darfur.Militarii s-au pregatit pentru contracararea
oricaror actiuni de tip terorist, de la
detectarea filajului, pina la asasinat Grupul de militari a fost verificat timp de trei saptamini de catre doi ofiteri americani, care le-au dat romanilor calificative foarte bune. Testarea a vizat pregatirea grupului pentru contracararea actiunilor de tip terorist: rapirea, asasinatul, atacul cu arme de foc, evitarea si iesirea din ambuscada, depistarea dispozitivelor explozive, detectarea filarii si contracararea ei, impiedicarea actiunilor ce ar putea leza imaginea publica a demnitarului. „Ei au fost alesi dintr-un numar de 41 de militari. Sase dintre cei alesi au mai avut pina acum misiuni in Sudan si Afganistan, din care s-au intors anul trecut", ne-a informat Bogdan Onea, purtator de cuvint al SPP.

Seful echipei de 12 militari, maiorul Iustin Stoian, este si cel mai in virsta dintre ei, avind 39 de ani. „Ne-am pregatit in conditii dure, cu atit mai mult cu cit este vorba despre Africa si trebuie sa supravietuiesti mai mult, fiind vorba de temperaturi de peste 40 de grade celsius", ne declara Stoian. Doru Stoica, cel mai tinar ofiter (26 de ani), cu experienta in mai multe misiuni externe, ne-a spus ca s-a pregatit pentru protectia unui inalt functionar ONU, un adjunct al secretarului general.

Misiunea celor 12 va dura un an si va incepe in luna august. In prezent, alti 24 de militari romani desfasoara misiuni de protectie ale ONU in capitala Sudanului, Khartoum, si in Afganistan.

Din anul 2004, intre ONU si SPP exista un memorandum prin care Serviciul asigura protectia demnitarilor care activeaza in teatrele de operatiuni din Sudan si Afganistan.