Mihai Constantin s-a intors din America pentru a prezenta iar stirile din Romania. Pe TVR 1, de luni pina vineri, de la ora 19.00.

Cum a fost in America?

Si util, si placut.

Ce v-a profesionalizat?

Am fost aruncat intr-un mediu bine organizat, dar complet nou pentru mine. Un oras cu mii de corespondenti de presa, in care trebuia sa-mi creez contacte noi.

Ce a adus nou Mihai Constantin pe ecranul TVR?

Nu stiu daca am facut acest lucru. Cert este ca mediul respectiv m-a ajutat sa fiu eu insumi. Autoritatile stiu sa lucreze cu presa.

Ati facut si investigatii sau ati mers numai pe surse oficiale?

Nu, am facut si investigatii. Ajutat, culmea, de romani. I-am gasit peste tot, de la taximetristi la orice pozitie inalta in mediul financiar. Proba mea de foc a fost la New Orleans, dupa uraganul Katrina, cind a trebuit sa-i gasesc pe romanii disparuti. De exemplu, toata tara o cauta pe o romanca. Eu am gasit-o, am evacuat-o, a fost palpitant.

Ce alte evenimente mari ati mai transmis?

A fost Katrina, a fost relansarea programului spatial american, au fost alegerile. A venit presedintele Basescu de doua ori.

Cum sinteti, pro-Bush?

Lasa-ma sa nu comentez situatia americana. Oricum, a fi anti-Bush e la moda.

De ce v-ati intors? De ce nu ati dat din coate ca sa ramineti in SUA?

Eu nu am dat din coate nici la dus, nici la intors.

Ati picat intr-un moment nasol, ca sa resapati „Jurnalul".

Asta-i opinia ta.

Ati venit cu smecherii noi?

Am venit. TVR bate tot. Calitatea e net superioara. Nu poti lucra decit la forma „Jurnalului", trebuie sa-l faci un pic mai vioi. M-am intors si pentru ca ideile mele coincid cu ale colegilor. In timp, vom face un „Jurnal" mai dinamic.

E usor de la distanta sa corespunda ideile. In TVR e o mincatorie…

Deocamdata, nu am vazut discrepanta dintre ceea ce mi s-a promis si ceea ce am capatat pina acum.

Mai vioi.

Un pic mai vioi, da. Nu neaparat ca „Jurnalul" cu Cosmin nu era, ci ca „Jurnalul" va fi mai pe personalitatea mea, un pic mai dinamic.

Mai multa plimbare prin studio?

Nu, asta cu plimbatul nu este problema cea mare. La noi se incearca multe formule. Noi avem in TVR cea mai bogata experienta in stiri. Ce nu am gasit a fost o formula de anduranta care sa dea TVR locul pe care-l merita. Avem traditie, dar cel mai vechi prezentator de stiri nu e la TVR. Cred ca spectatorul asteapta o constanta din partea TVR. O formula echilibrata si de durata. Te duci doi ani in America, te intorci, aceiasi prezentatori sa vezi. In America se moare la pupitrul de stiri. Ai nevoie toata viata de omul, acelasi, care sa-ti aduca stirea.

Americanii baga smecherii de audienta?

Stirile de seara sint dureros de grele. Au probleme cu mediul, pe care incep sa le recunoasca oficial, au miscari politice surprinzatoare, au probleme in sistemul de sanatate.

Diferente intre televiziuni?

Majore. CBS, televiziunea de stat, are un prezentator de 40 de ani. Nu se complica, nu intra in monden, spune esentialul. Apoi, intra cele comerciale. Interesant e ca nu-si ascund tendinta conservatoare sau republicana. Nimeni nu se ascunde, nu incearca sa fie manipulativ. Regulile deontologice sint aceleasi.