Are vreun efect nivelul de inteligenta emotionala al managerilor si angajatilor din companiile romanesti asupra eficientei activitatii si calitatii vietii lor? Potrivit unui studiu despre inteligenta emotionala realizat de Competent Consulting, nivel
Are vreun efect nivelul de inteligenta emotionala al managerilor si angajatilor din companiile romanesti asupra eficientei activitatii si calitatii vietii lor? Potrivit unui studiu despre inteligenta emotionala realizat de Competent Consulting, nivelul de epuizare fizica si emotionala datorat stresului profesional scade atat la barbati, cat si la femei, pe masura ce pozitia ocupata de acestia in ierarhia organizatiei este mai inalta. De asemenea, nivelul de inteligenta emotionala, respectiv capacitatea de identificare, intelegere si gestionare a propriilor emotii, creste odata cu urcarea pe scara ierarhica de la nivelul de executant la cel de top manager.
Antreprenorii au un nivel de inteligenta emotionala mediu, in timp ce top managerii se situeaza peste medie. In schimb, antreprenorii au un echilibru emotional mai bun decat top managerii.
Nivelul cel mai redus de inteligenta emotionala este inregistrat la barbatii care lucreaza in agricultura, acestia fiind urmati de cei din constructii, ONG, invatamant si cercetare, iar nivelul cel mai ridicat il prezinta barbatii din administratia publica, armata, politie si jandarmerie.
In cazul femeilor, cele care lucreaza in agricultura au nivelul de inteligenta emotionala cel mai redus, iar cele care activeaza in domeniul constructiilor, in armata, politie si jandarmerie prezinta nivelul cel mai ridicat.
In ceea ce priveste stresul profesional, cei mai relaxati barbati sunt antreprenorii, iar din categoria celor mai stresati fac parte somerii si pensionarii, urmati de cei care au functii de executie.
Femeile aflate pe pozitii de top management sunt cele mai relaxate, iar un grad mai mare de stres se regaseste la somere si pensionare, urmate de cele cu functii de executie.
Nivelul de epuizare fizica si emotionala este de 39% la nivel national, acesta scazand continuu atat la barbati, cat si la femei, pana la varsta de 52-57 ani, dupa care inregistreaza o crestere usoara.
Pentru barbati, organizatiile cu 11-25 si 501-1.000 angajati le asigura cel mai ridicat nivel de echilibru emotional, in timp ce in cazul femeilor un nivel crescut de echilibru este asigurat de organizatiile cu 1 -10 angajati sau peste 5.000 de salariati.
Femeile sunt preferate pentru conducerea colectivelor de 25-50 persoane, iar barbatii pentru organizatiile cu un numar cuprins intre 500-1.000 angajati, mai reiese din studiu. Studiul a fost efectuat in perioada martie-iunie 2007, pe un esantion de 1.963 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 65 ani, avand o marja de eroare de sub 2,2%.
Competent Consulting face parte din reteaua internationala Nexus EQ a organizatiilor implicate in cercetarea si dezvoltarea inteligentei emotionale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.