Supa la plic analizata contine multe ingrediente care nu au ce cauta intr-un produs destinat alimentatiei. Combinatia de aditivi alimentari poate provoca o serie de probleme de sanatate, mai ales persoanelor sensibile.     Supa cu gust de pui cu paste mild Filia are in compozitie nu mai putin de noua aditivi alimentari. Pe langa acestia producatorul a mai strecurat in plicul de supa cateva legume uscate, niste paste si arome artificiale. Pe eticheta detaliata a acestui produs sunt enumerate urmatoarele ingrediente: "paste instant 90%: faina de grau, grasimi vegetale, sare, substante potentiatori de ingrosare: guma de guar (E 412), emulsificator: lecitina de soia (E 322), substante de afanare: bicarbonat de sodium (E 500) si potasiu (501), stabilizatori: polifosfat de sodiu (E 339) si potasiu (E 340). Aditivi pentru gust: sare, substante potentiatori de gust si miros: glutamat de sodium (E 621), inozinat (E 631) si guanilat (E 627) disodic, zahar, legume uscate (arpagic verde, ceapa, pastarnac), aroma de ceapa. Poate contine cantitati minime de gluten, lapte si soia. In productie se folosesc, de asemenea, fructe de mare, peste si lapte. Valoarea energetica pentru 100 de grame de produs este de 219kj/52 kcal, produsul avand proteine 1,10 g, carbohidrati 7,14 g, grasimi 2,14 g.     ANALIZA. Produsul analizat se incadreaza in gama de supe vegetale al caror gust este reconstituit din aditivi alimentari, potentiator de gust si aroma (E 621, E 627, E 631) si din legume uscate si arome artificiale. Produsul reprezinta o sursa de sodiu provenind din mai multe ingrediente si aditivi: sare, E 500, E 339, E 621, E 631, E 627. De aceea, este indicat ca atunci cand se consuma acest produs sa se evite adaugarea oricaror altor surse de sodiu. Datorita ingredientelor si aditivilor utilizati la fabricare, produsul are o valoare biologica scazuta, ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Atat inozinatul disodic E 631, cat si guanilatul disodic E 624 sunt aditivi alimentari contraindicati in alimentatia copiilor si a sugarilor. De asemenea, in cazul unui consum in cantitati mari pot produce guta. Nici polifosfatul de sodiu nu este indicat. In cantitati mari, poate tulbura echilibrul calciu-fosfor. Unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari folosit in acest produs este monoglutamatul de sodiu, pe care il gasim in foarte multe produse de pe piata. Persoanele sensibile pot avea diverse probleme din cauza lui: ameteli, greturi, varsaturi, dureri de cap, palpitatii, slabiciune si oboseala. In literatura de specialitate toate aceste simptome au capatat denumirea de "sindromul bucatariei chinezesti".     CONCLUZII. Produsul nu este indicat diabeticilor, copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de hipertensiune si de boli cardiovasculare, de boli hepatorenale, de afectiuni reumatoide, bolnavilor de Parkinson si Alzheimer. Specialistul nostru atrage atentia ca produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie, deoarece, contrar afirmatiei din eticheta, contine cantitati mari de gluten (paste din faina de grau), ci nu cantitati minime. De asemenea, persoanele cu hiperuricemie si guta il vor consuma cu moderatie, ca si cei cu sensibilitate la aditivii alimentari continuti, avand in vedere ca acestia pot provoca diverse probleme de sanatate.     E 412 Guma guar este un aditiv alimentar folosit ca agent de ingrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse din industria de profil. Desi nu s-a stabilit o doza zilnica admisa pentru consumul lui E 412, cercetarile arata ca in concentratii mari poate produce flatulenta, balonari si greturi. Are insa si un punct pozitiv: poate scadea nivelul colesterolului.     Precizari Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca ii prezentam profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi compozitia produsului si datele nutritionale preluate de pe eticheta produsului, fara insa a i-l prezenta.