Rusia a refuzat, ieri, o oferta venita din partea NATO de a participa la o conferinta speciala despre un pact al armelor, pact-cheie pentru Europa, si a propus in schimb sa se lucreze asupra unui nou acord.
Presedintele Vladimir Putin a semnat
Rusia a refuzat, ieri, o oferta venita din partea NATO de a participa la o conferinta speciala despre un pact al armelor, pact-cheie pentru Europa, si a propus in schimb sa se lucreze asupra unui nou acord.
Presedintele Vladimir Putin a semnat sambata un decret privind "suspendarea aplicarii de catre Rusia a Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE) si a acordurilor internationale legate de acesta". CFE era un pact de referinta si prevedea limitarea puterii militare a statelor dupa Razboiul Rece.
NATO s-a declarat "foarte preocupata" de decizia de suspendare si a sugerat Rusiei sa participe la o conferinta extraordinara pentru a discuta tratatul.
Putin a declarat ca Rusia va ingheta orice obligatie din tratat deoarece majoritatea tarilor NATO nu a ratificat ultima versiune a pactului, care a fost modificat pentru a lua in considerare situatia de dupa Razboiul Rece.
"Nu vad niciun interes pentru o astfel de conferinta, deoarece pana acum pozitia NATO fata de Tratatul CFE nu s-a modificat", a declarat seful Departamentului pentru Acorduri Internationale din Ministerul rus al Apararii, generalul Evgheni Bujinski, citat de agentiile ruse de presa.
Semnat in 1990 si refacut in 1999, Tratatul CFE limiteaza numarul de tancuri de lupta, artilerie grea, avioane de atac si elicoptere militare in desfasurare si depozitate intre Atlantic si Muntii Urali ai Rusiei.
La inceputul lunii iulie, vicepremierul rus Serghei Ivanov a amenintat cu amplasarea de rachete in enclava rusa Kaliningrad, la frontiera cu Uniunea Europeana, daca Washingtonul isi instaleaza scutul antiracheta in Cehia si Polonia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.