Autoritatile milaneze colaboreaza pentru a afla data la care imigrantii romani pot fi expulzati, dupa ce acestia au inceput sa intre in Italia doar pe baza buletinului.

Carabinierii, Garda Financiara italiana si Politia din Milano au propus ieri crearea unei baze de date comune, pentru a putea afla cind imigrantii romani implinesc cele trei luni de sedere legala, pentru ca, in lipsa pasapoartelor, data la care romanii au intrat in Italia nu mai poate fi stabilita, relateaza cotidianul „Il Giornale".

Dupa aderarea Romaniei la UE, romanii pot intra fara viza in Italia si nu mai pot fi expulzati in cazul in care nu au permis de sedere. Imigrantii romani intra insa sub incidenta directivei europene de regularizare a sederii, dupa o perioada de 90 de zile de la sosire. Pentru aceasta, imigrantii trebuie sa demonstreze ca au un domiciliu fix si ca se pot sustine financiar. In caz contrar, legea europeana prevede expulzarea.

Autoritatile italiene au aratat ca directiva nu poate fi aplicata, deoarece romanii pot calatori in Italia doar pe baza buletinului de identitate, pe care nu poate fi inscriptionata data intrarii in Italia. In aceste conditii, fiecare interventie a fortelor de ordine milaneze sau a Garzii Financiare va fi inregistrata, pentru a se crea un istoric al sederii fiecarui imigrant roman.