Cel mai mult importam tehnologie, masini, produse chimice si minerale.

Ritmul de crestere a importurilor din Romania aferent primelor patru luni ale anului ocupa locul doi in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, insa valoarea acestora c
Cel mai mult importam tehnologie, masini, produse chimice si minerale.

Ritmul de crestere a importurilor din Romania aferent primelor patru luni ale anului ocupa locul doi in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, insa valoarea acestora continua sa se mentina relativ redusa comparativ cu restul statelor membre, potrivit Biroului de statistica al UE, Eurostat.

Conform Institutului National de Statistica, cea mai mare pondere in importuri - 25,9% - o au masinile si echipamentele. Urmeaza, in ordine, produsele chimice si masele plastice cu 13,5%, mijloacele de transport cu 12,6% si produsele minerale cu 12,2%.

Importurile atrase de Romania au urcat cu 31% in intervalul ianuarie-aprilie, un ritm mai alert, de 48%, fiind inregistrat doar de Bulgaria, se arata intr-un comunicat al Eurostat. Valoarea importurilor a ajuns, in cazul Romaniei, la 15,1 miliarde de euro, plasind statul pe locul 18 in topul european. Cele mai ridicate valori au fost raportate de Germania (253,8 miliarde de euro), Marea Britanie (146 miliarde de euro) si Franta (145,9 miliarde de euro). Tot o crestere de 31% a fost consemnata si de Letonia, insa importurile au urcat la 3,4 miliarde de euro. Singurele tari membre ale UE care au inregistrat reduceri ale importurilor in intervalul mentionat au fost Luxemburg si Marea Britanie.

Ritmul de crestere a exporturilor Romaniei a fost de 15% in primele patru luni, valoarea acestora fiind de 9,3 miliarde de euro. Cresteri mai importante au fost inregistrate in Cehia, Letonia, Ungaria, Slovenia si Slovacia. Datele Eurostat arata ca deficitul comercial al Romaniei a ajuns, la patru luni, la 5,7 miliarde de euro, nivel similar cu cel anuntat de Institutul National de Statistica.

Deficitul comercial reprezinta principalul determinant de crestere a deficitului de cont curent, care a ajuns, in luna mai, la 5,94 miliarde de euro, fata de 4,44 miliarde de euro in ianuarie-aprilie, potrivit datelor BNR.

La nivelul UE, deficitul comercial a ajuns, in luna aprilie, la 13,9 miliarde de euro, fata de 16,6 miliarde de euro in aprilie 2006.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.