Asociatia ProDemocratia (APD) a protestat, ieri, vehement fata de tentativele de blocare a reformei electorale. APD a criticat in termeni duri politicienii din Comisia de cod electoral care au incalcat acordul PSD-PNL-PD de sustinere a proiectului
Asociatia ProDemocratia (APD) a protestat, ieri, vehement fata de tentativele de blocare a reformei electorale. APD a criticat in termeni duri politicienii din Comisia de cod electoral care au incalcat acordul PSD-PNL-PD de sustinere a proiectului ce introduce votul uninominal. Asociatia a facut un apel catre pesedisti in vederea depasirii impasului in care se afla proiectul. Deputatul PSD Victor Ponta si-a anuntat retragerea din comisie, in timp ce colegul sau, Anghel Stanciu (foto) a persistat in criticile la adresa uninominalului in varianta ProDemocratia.
APD adreseaza un apel partidelor politice, in special PSD, de a manifesta o atitudine rationala si responsabila, astfel incat impasul in care se afla procesul legislativ privind introducerea votului uninominal sa poata fi depasit. APD este ingrijorata de obstructionarea activitatii Comisiei de cod electoral orchestrate de o serie de politicieni, membri ai unor partide care au participat cu delegatii cu mandat politic la procesul de negociere si redactare a respectivului proiect de uninominal, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei. Aceasta subliniaza ca scopul ultim al acestor actiuni nu pare nici reforma modului de vot, nici a sistemului electoral, ci mentinerea situatiei actuale. ProDemocratia aminteste ca proiectul de lege introdus la sfarsitul sesiunii parlamentare recent incheiate si aflat pe masa Comisiei de cod electoral a fost negociat cu principalele partide politice parlamentare (PSD, PNL si PD) si asumat de catre acestea. "Revenirea asupra unei decizii convenite inseamna, de fapt, anularea a jumatate de an de eforturi comune pentru identificarea unei solutii consensuale in privinta reformei electorale", mai spune ProDemocratia.
Ponta a plecat fara explicatii
Ponta si-a anuntat ieri retragerea din Comisia pentru codul electoral, el anuntandu-i pe presedintele Mircea Geoana si pe secretarului general Titus Corlatean. "Astazi i-am anuntat pe colegii mei din conducerea partidului despre faptul ca ma retrag din Comisie. La urmatoarea sedinta a Comisiei, probabil o sa vina altcineva", a declarat Victor Ponta pentru Mediafax. Vicepresedintele PSD a aratat, totodata, ca nu doreste sa faca publice motivele pentru care a decis sa se retraga din Comisia pentru elaborarea codului electoral. "Motivele le-am spus colegilor mei din conducere. Nu doresc sa le fac publice. Le-am comunicat celor din conducere, presedintelui, secretarului general", a conchis Ponta.
Parerea lui Stanciu
Deputatul PSD Anghel Stanciu, membru al Comisiei pentru elaborarea Codului electoral, a sustinut ieri ca sistemul electoral sustinut de asociatia ProDemocratia "este derivat din cel german si italian, este singular in lume, nu se aplica nicaieri si nu poate fi altceva decat un experiment pe spinarea poporului roman". "A aproba proiectul ProDemocratia este ca si cum ai lua un Mercedes si i-ai pune piese de Dacia spunand ca ceea ce rezulta este ceva mai bun", a afirmat Stanciu, care a adaugat ca actul normativ amintit nu se refera in mod real la votul uninominal, ci la unul proportional. "Nici macar circumscriptiile nu sunt uninominale, ci plurinominale, pentru ca au cate doi deputati", a punctat Stanciu si a reiterat ideea ca social-democratii sustin scrutin majoritar uninominal la Senat si scrutin mixt dupa modelul german la Camera Deputatilor.
Boicotul pesedistilor
Acordul transpartinic pentru sustinerea proiectului APD privind introducerea uninominalului a fost incalcat de PSD inca de la primele sedinte ale Comisiei pentru cod electoral. In dezacord cu pozitia deputatului Victor Ponta, singurul care a invocat respectarea intelegerii initiale, social-democratii Anghel Stanciu si Eugen Nicolicea au folosit toate tertipurile pentru a tergiversa dezbaterile si a bloca votul in Comisie. Cei doi pesedisti au pretins ca proiectul APD, prin sistemul de vot mixt prin compensare prevazut, permite accesul in Parlament al "hahalerelor". Intr-o prima etapa pesedistii au acceptat votul mixt, dar au sustinut introducerea listelor de partid ca metoda de compensare a mandatelor. Ulterior, ei au negat valabilitatea principiului deja votat si au insistat pentru adoptarea propriei variante: vot uninominal pur pentru alegerea Senatului si vot mixt pentru alegerea Camerei Deputatilor. In ultima sedinta a Comisiei, pozitia PSD a dus la suspendarea dezbaterilor si la blocajul definitiv al votului uninominal.
Pambuccian da vina pe presa
Reprezentantul minoritatilor nationale in Comisia de cod electoral Varujan Pambuccian a sustinut ieri ca motivul pentru care s-au blocat discutiile este faptul ca acestea nu se desfasoara cu usile inchise, nicidecum ca reprezentantii partidelor ar incerca sa tergiverseze lucrarile din Comisie. "Nu cred ca sunt tergiversari pentru mentinerea sistemului electoral actual. Este incercarea fiecarui grup de a atrage atentia asupra sa, pentru ca la lucrarile Comisiei participa si mass-media", a afirmat Pambuccian, citat de Rompres. El si-a exprimat speranta ca urmatoarea sedinta a Comisiei sa aiba loc cat mai curand si sa se desfasoare fara reprezentantii mass-media, pentru a evita aparitia altor discutii interminabile, doar de dragul ca reprezentantii partidelor sa se vada la televizor.
Previziunile PC
Deputatul PC Petru Calian, membru in Comisia de Cod electoral, a declarat ieri ca daca cei de la Asociatia Pro Democratia ar fi invitat si conservatorii la negocierile pe tema unui nou sistem electoral, poate ca nu ar mai fi fost blocajul existent in prezent. "Daca asociatia Pro Democratia tot s-a implicat in conceperea si promovarea unui proiect, trebuia sa invite la negocieri si PC si PRM si chiar si partidele neparlamentare, pentru a avea un consens cat mai larg si un act normativ cat mai bun. Dar, s-a lucrat dupa ureche si neprofesionist", a apreciat Calian, citat de Mediafax. "Nu va fi timp pana in 2008 sa ne organizam nici macar din punct de vedere administrativ pentru un scrutin pe baza votului uninominal si sunt convins ca primele alegeri pe un astfel de sistem, daca vor fi, vor fi in 2012", a considerat Calian. El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, blocajul in reformarea sistemului electoral este generat de "marii mahari" sau "marii magnati" din Bucuresti, existenti in toate partidele, "care nu s-ar mai regasi pe liste, iar in sistemul uninominal nu i-ar mai alege nimeni". (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.