Peste 16 politisti bucuresteni au fost demascati ca fiind administratori sau unici actionari de firme, fapt care incalca statutul profesional impus de lege.

Seful Politiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu, a emis miercuri o dispozitie prin care cere sa se verifice citi dintre politisti incalca articolele din Legea nr. 360/2002, privind Statutul politistului, care se refera la „restringerea exercitiului unor drepturi si libertati". Articolele respective precizeaza ca politistii nu au voie „sa efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activitati de comert ori sa participe la administrarea sau conducerea unor societati comerciale, cu exceptia calitatii de actionar". De la inceputul anului, 16 dintre oamenii legii din Capitala au fost depistati de Serviciul Protectie Interna al Politiei Capitalei. „Am gasit in ultima luna opt politisti care sint administratori de firme. Cei mai multi sint de la serviciile de ordine publica, iar profilurile firmelor pe care le conduc sint diverse. Au, de pilda, firme pentru colectarea fierului vechi sau care ofera servicii de turism. De regula, cind sint descoperiti, renunta la calitatea de unic actionar", ne-a declarat chestorul Marian Tutilescu. Seful Politiei Capitalei ne-a mai spus ca doi dintre cei opt politisti demascati sint proaspat incadrati, insa scuzele sint inacceptabile, intrucit una dintre probele de examen la admitere a fost cunoasterea Statutului politistului.

Verificarea se face greu, intrucit in Bucuresti sint opt mii de politisti. Mai mult, „exista politisti care efectueaza operatiuni de comert direct, dar si prin persoane interpuse, participind la administrarea sau conducerea unor societati comerciale. Pentru toti se vor face cercetari prealabile si pot fi exclusi din politie", ne-a declarat purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan.

Alte interdictii h) sa exercite activitati cu scop lucrativ de natura sa lezeze onoarea si demnitatea politistului sau a institutiei din care face parte;

i) sa detina orice alta functie publica sau privata pentru care este retribuit, cu exceptia functiilor didactice din cadrul institutiilor de invatamint.

Unde puteti face sesizari cu privire la ilegalitati ale politistilor, pe www.cotidianul.ro/select