Soc la Sofia. Comisia de studiere a arhivelor serviciilor secrete comuniste a confirmat ieri ca actualul presedinte al Republicii Bulgare, Gheorghi Parvanov,a fost colaborator al fostei Securitati.     Prezidentul este inregistrat in scr
Soc la Sofia. Comisia de studiere a arhivelor serviciilor secrete comuniste a confirmat ieri ca actualul presedinte al Republicii Bulgare, Gheorghi Parvanov,a fost colaborator al fostei Securitati.     Prezidentul este inregistrat in scripte printre colaboratorii serviciilor secrete comuniste si purta numele de cod "Gote". Potrivit comisiei (CNSAS-ul bulgar - n.r.), Parvanov, care a fost pentru scurt timp membru al Partidului Comunist bulgar, a fost considerat drept colaborator al serviciilor in perioada 4 octombrie 1989-16 iulie 1993, relateaza AFP.     IN ARHIVE. In 2006, presedintele Parvanov a recunoscut ca numele sau figureaza in arhivele serviciilor secrete bulgare, dupa ce a acceptat sa furnizeze la vremea respectiva, in timpul regimului comunist, un raport despre Macedonia (opinia sa de istoric - n.r.) Ministerului de Externe.   "Acest dosar contine informatii referitoare la mine, dar nimic scris de mine. El reflecta munca mea, in calitate de consultant si redactor al unei carti", declara presedintele in iunie 2006, aparandu-se de acuzatiile privind eventuala sa colaborare cu serviciile. Comisia de studiere a arhivelor a confirmat ieri ca dispune de documente semnate de agentul de Securitate care l-a contactat atunci, dar ca nu dispune de nici un document scris de mana lui Parvanov.     LEGISLATIE. O lege adoptata in decembrie 2006 prevede deschiderea totala a arhivelor serviciilor secrete comuniste. Pana in prezent, Comisia a descoperit sase agenti sau colaboratori printre candidatii la alegerile europene, care s-au tinut la 20 mai, trei printre fostii judecatori constitutionali si 15 la Consiliul judiciar superior. Raportul publicat ieri repertoriaza si sase fosti agenti sau colaboratori din randul actualilor membri ai Administratiei prezidentiale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.