In aceasta luna, Royal Shakespeare Company prezinta in premiera „Penelopiada", prima piesaa celebrei autoare canadiene Margaret Atwood.

Scriitoarea afirma ca nu este la prima aventura in domeniul teatrului. „In liceu aveam deja o cariera pe scena. Eram papusar, ba, la un moment dat, aveam si un agent. Montam spectacole pentru petrecerile de Craciun ale copiilor - ce cosmar!", puncteaza prozatoarea pentru CBC.

De atunci si pina in 2004, Atwood n-a mai avut tangenta cu scena. Ba chiar a lasat pe mina altora adaptarea romanelor ei: „The Handmaid’s Tale" a fost transformat in opera de compozitorul danez Poul Ruders, iar „The Edible Woman" a devenit piesa, adaptarea apartinindu-i dramaturgului canadian Dave Carley. Abia o data cu terminarea romanului „Penelopiada", scriitoarea in virsta de 65 de ani s-a declarat gata sa il metamorfozeze in piesa. Materialul era perfect pentru asa ceva, romanul fiind structurat ca un omagiu adus dramaturgiei grecesti antice. Mai precis, Penelopa povesteste post-mortem istoria asteptarii lui Ulise timp de doua decenii in monologuri spirituale, ea aflindu-se in tarimul lui Hades la momentul relatarii. Printre acestea, cele 12 cameriste ale reginei Ithacai isi indeplinesc functia de cor antic, prin intermediul unor cintece si al unor scurte discursuri acide.

Atwood a oferit noua piesa lui National Arts Centre din tara ei natala, dar apoi Royal Shakespeare Company si-a exprimat interesul. Asa ca institutiile au format un parteneriat. Distributia spectacolului consta in 13 actrite, si din Canada, si din Marea Britanie, coordonate de regizoarea engleza Josette Bushell-Mingo. Premiera britanica va avea loc pe 27 iulie, iar cea canadiana, in septembrie.