La trei zile de la deraierea trenului ucrainean incarcat cu fosfor, pericolul aproape inexistent pentru Romania a disparut complet.

Autoritatile ucrainene acuza Romania ca provoaca populatiei sentimente antiucrainene, prin luarile de pozitie pe care le-au avut in legatura cu norul de fosfor format dupa deraierea unui tren in regiunea Lvov. „Oameni politici importanti folosesc catastrofa de la Lvov, o catastrofa care are un caracter local, pentru a provoca populatiei romanesti sentimente antiucrainene. Am citit informatiile din mass-media romanesti si sint mirat de diferenta dintre anvergura catastrofei si anvergura cu care e descrisa", a declarat miercuri pentru NewsIn ambasadorul Kievului la Bucuresti, Iuri Malko.

Ambasadorul a fost primit ieri in audienta de ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, la solicitarea partii romane. Malko si-a exprimat speranta ca acest incident sa nu conduca la perturbarea climatului de intelegere reciproca dintre cele doua tari. Potrivit unui comunicat al MAE, preocuparea partii romane a fost accentuata de faptul ca „declaratii chiar din sursa oficiala ucraineana au facut initial comparatie cu catastrofa de la Cernobil".

Pe de alta parte, ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat ca Romania este in afara oricarui pericol de poluare. „In urmatoarele 48 de ore, curentii de aer care ar putea sa contina elemente poluatoare ramin in zona granitei cu Polonia si Slovacia", a sustinut ministrul Mediului. Korodi considera ca este putin probabil ca deplasarea acestui tip de particule poluatoare sa fie pe distanta mare. „In plus, bariera naturala din nordul tarii, Carpatii, face ca elementele poluatoare sa nu ajunga in Romania. S-a confirmat ca in Romania nu este poluare", a completat Attila Korodi. In aceste conditii, ministrul Mediului a declarat ca s-a hotarit sa nu se mai intruneasca Comitetul pentru Situatii de Urgenta pentru a analiza situatia poluarii din Ucraina. Totusi, el a precizat ca monitorizarile calitatii aerului vor continua si in urmatoarele ore.