Aviatia militara britanica a fost mobilizata, marti, pentru a intercepta doua bombardiere strategice rusesti de tip Tu-95, ce decolasera din Peninsula Kola avand Marea Britanie drept tinta, relateaza cotidianul Times in editia de ieri. Aeronavele au
Aviatia militara britanica a fost mobilizata, marti, pentru a intercepta doua bombardiere strategice rusesti de tip Tu-95, ce decolasera din Peninsula Kola avand Marea Britanie drept tinta, relateaza cotidianul Times in editia de ieri. Aeronavele au fost interceptate de doua aparate de zbor Tornado apartinand Fortelor Aeriene Regale (RAF). Deturnarea bombardierelor a fost confirmata de autoritati, un purtator de cuvant al RAF precizand ca "avioanele rusesti s-au intors inainte de a patrunde in spatiul aerian britanic". Moscova nu a ramas fara replica, comandamentul fortelor aeriene rusesti negand, ieri, ca doua dintre bombardierele sale ar fi intentionat sa intre in spatiul aerian britanic. "Avioanele noastre efectuau zboruri planificate si se aflau deasupra apelor internationale. Asemenea actiuni se desfasoara si se vor desfasura conform unor planuri stabilite pentru antrenarea echipajelor de pe aparatele de zbor", a declarat comandorul rus Aleksandr Zelin, potrivit Reuters. Aeronavele de tip Tu-95 reprezinta echivalentul rusesc al bombardierului american B-92, fiind initial proiectate pentru a lansa bombe nucleare pentru ca, ulterior, sa fie adaptate pentru a indeplini, intre altele, si misiuni de supraveghere si patrulare.
Un survol "rar"
Aeronavele militare rusesti stationate in apropierea portului Murmansk patruleaza frecvent in apropierea coastelor norvegiene, insa este neobisnuit ca acestea sa se abata spre Scotia, precizeaza Times, apreciind ca, desi a fost descris de catre autoritati drept "rar", survolul de marti reflecta tensiunile anglo-ruse provocate de cazul asasinarii fostului agent KGB, Alexandr Litvinenko, in noiembrie, anul trecut, in Capitala britanica. Incidentul intervine in contextul in care Moscova a promis, marti, ca va gasi o replica adecvata la anuntul Londrei referitor la expulzarea a patru diplomati rusi, determinat de refuzul constant al autoritatilor de la Kremlin de a-l extrada pe fostul agent KGB, Andrei Lugovoi. Procuratura britanica a dispus, in mai, inceperea urmaririi penale impotriva lui Lugovoi si a solicitat, fara succes, extradarea lui, considerandu-l drept principalul responsabil pentru iradierea cu poloniu radioactiv a lui Litvinenko. Fostul agent KGB a primit, marti, o oferta din partea miliardarului Boris Berezovski, magnatul rus aflat in exil la Londra propunandu-i lui Lugovoi sa accepte sa fie judecat pentru acuzatiile ce i se aduc in cazul Litvinenko intr-o tara terta. El insusi vanat de Justitia moscovita pentru tentativa de lovitura de stat, Berezovski a mers pana intr-acolo incat a promis ca va proceda la fel, in cazul in care Lugovoi va accepta oferta sa. "Sunt dispus sa merg intr-o tara terta si sa fiu judecat in cadrul unui proces echitabil daca Lugovoi se teme sa vina" in Marea Britanie, a declarat Berezovki pentru BBC. Magnatul rus este judecat, in prezent, in absentia de catre Justitia rusa, sub acuzatia ca a estorcat 6,2 milioane de euro de la compania Aeroflot si risca o pedeapsa de pana la zece ani de inchisoare.
Asasin pe urmele lui Berezovski
Departe de bratul lung al legii ruse, miliardarul rus Boris Berezovski nu conteneste cu acuzatiile la adresa tarii sale de origine. Magnatul a confirmat, ieri, ca a fost avertizat de Politia britanica in legatura cu un complot care il viza, complot care, in opinia sa, "prezinta toate caracteristicile serviciilor de securitate ruse", relateaza Reuters. "In urma cu trei saptamani, politia m-a informat ca Rusia a trimis un asasin sa ma omoare", a declarat Berezovski intr-un comunicat, precizand ca Politia l-a sfatuit sa paraseasca temporar Marea Britanie. "Am fost sfatuit de Politie sa parasesc tara. Am fost plecat din Marea Britanie o saptamana, dupa care politia mi-a comunicat ca pot reveni", a explicat omul de afaceri de origine rusa. Afirmatiile sale au fost contrazise, insa, de ambasadorul Rusiei la Londra. "Este o informatie foarte ciudata. Nu dispun de nimic pentru a o putea confirma. Pe de alta parte, nu ma surprinde, deoarece Berezovski nu scapa nici o ocazie de a iesi in evidenta, de a poza in personaj public", a declarat Iuri Fedotov. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.