Casatoriile civile vor fi instaurate pentru prima data in Israel, o minirevolutie intr-o tara in care numai uniunile religioase pot fi celebrate, relateaza AFP, preluata de Rompres. Aceasta mica bulversare, care nu priveste decat cuplurile care nu su
Casatoriile civile vor fi instaurate pentru prima data in Israel, o minirevolutie intr-o tara in care numai uniunile religioase pot fi celebrate, relateaza AFP, preluata de Rompres. Aceasta mica bulversare, care nu priveste decat cuplurile care nu sunt recunoscute ca iudaice de Marele Rabinat, entitate compententa in materie religioasa, va fi facuta posibila de un acord incheiat miercuri intre ministrul justitiei Daniel Friedman si Marele Rabin sefard al Israelului, Shlomo Amar. Potrivit acestui acord fara precedent de la crearea tarii in 1948, aceste persoane vor putea sa se casatoreasca in fata unei jurisdictii civile, de asemenea competenta in materie de divort.     TRADITIE. In Israel, este considerat evreu oricine este nascut dintr-o mama evreica sau convertita la iudaism, conform strictei traditii religioase ortodoxe. "Sper ca aceasta formula restransa va putea extinsa cu timpul. In strainatate, existenta unei casatorii civile nu ii afecteaza pe evrei", a declarat joi Friedman la postul public de radio. In schimbul aranjamentului, Marele Rabinat a obtinut dreptul de a infiinta tribunale rabinice cu putere de decizie in privinta convertirilor la iudaism, ceea ce este impotriva ambitiilor curentului reformat al iudaismului, considerat mai tolerant si mai modernist. Acest curent este usor majoritar in sanul puternicei comunitati de circa 5,5 milioane de evrei americani.     CONVERTIRI. O decizie a Curtii Supreme din Israel obliga autoritatile israeliene sa recunoasca convertirile realizate in strainatate de rabini reformati care, pe baza acestui precedent, ar vrea sa impuna, de asemenea, convertirile realizate in Israel. "Formula propusa de Friedman si Amar este praf in ochi. Ea rezolva o problema pentru cateva cupluri si a lasat alte cateva sute de mii fara solutie", a estimat rabinul Gilad Kriv, presedintele Centrului reformat pentru un pluralism evreiesc la Ierusalim. "Un soi de casta va fi creata astfel, cea a 300.000 de persoane imigrate din fosta URSS, care traiesc cu toate acestea alaturi de noi si servesc in randurile armatei", a afirmat Zamira Seghev, presedintele Forumului pentru o casatorie libera. "Israelul se vrea un stat democratic si trebuie sa permita oamenilor sa se casatoreasca liber, pentru ca este un drept natural fundamental", a adaugat ea. In cursul ultimilor 15 ani, peste un milion de imigranti au sosit in Israel din fosta URSS, dintre care 270.000 care nu sunt evrei in ochii marelui rabinat si nu se reclama de alta religie. Circa 150.000 dintre ei sunt celibatari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.