Frattini atentioneaza asupra faptului ca prin Marea Neagra ajung in UE imigranti fara acte din tarile estice.

Comisarul european pentru Justitie si Securitate, Franco Frattini, a atras atentia, intr-o declaratie pentru cotidianul „Financial Times", asupra faptului ca frontiera de sud-est a Europei a devenit un teren propice pentru migratia ilegala. Fara a mentiona la care granite se refera, ale caror state UE, Frattini a declarat ca imigrantii ilegali ajung in UE fie prin zona Marii Negre, fie prin Balcanii de Vest. Tarile de provenienta ale acestor imigranti ilegali ar fi Georgia, Armenia, Ucraina, Belarus si Moldova.

Frattini a declarat ca intrarea ilegala in UE prin granita de est este un motiv de ingrijorare: „Imigrantii ilegali care vin din Est sint foarte adesea victime ale exploatarii sexuale, ale traficului sau ale muncii fortate". Declaratiile sale sint o reflectare a problemei UE, de a gasi balanta potrivita intre combaterea imigratiei ilegale si acoperirea nevoii de forta de munca.

Conform ultimelor rapoarte de monitorizare, inainte de integrarea in Uniunea Europeana, Romania a reusit sa isi securizeze frontierele la nivelul cerut in Tratatul de aderare.

Aproximativ 500.000 de imigranti ilegali reusesc sa patrunda pe teritoriul european, conform statisticilor. Pina acum, politicile europene de combatere a imigratiei ilegale s-au concentrat asupra valurilor de persoane din Africa. La cererea statelor din sudul Uniunii, agentia de control al frontierelor, Frontex, desfasoara deja misiuni de control in apele mediteraneene.