Cel mai performant model de mana bionica este acum disponibil pentru pacientii europeni si americani. Oferind posibilitatea actionarii independente a celor cinci degete, proteza este cea mai fidela imitatie a bratului uman.   O mana bionica de
Cel mai performant model de mana bionica este acum disponibil pentru pacientii europeni si americani. Oferind posibilitatea actionarii independente a celor cinci degete, proteza este cea mai fidela imitatie a bratului uman.   O mana bionica de inalta tehnologie, inventata de un lucrator al Serviciului National de Sanatate scotian si construita in laboratoarele Touch Bionics, este de vanzare pentru 8.500 de lire sterline. Proteza arata si se comporta intocmai ca o mana normala, fiind primul model de acest tip care are cele cinci degete actionate separat. O alta premiera in aceasta industrie este realizarea unor modele de proteze partiale din aceasta gama. I-Limb, asa cum este botezat noul model de mana bionica, va fi disponibila in Europa si Statele Unite.   Mana bionica utilizeaza un sistem intuitiv de control care foloseste semnale traditionale mioelectrice (responsabile de contractia musculara) pentru strangerea si desfacerea degetelor. Semnalele sunt generate de muschii portiunii neafectate din bratul pacientului, acestea fiind apoi preluate de electrozi situati pe suprafata pielii. Utilizatorii unor proteze mai putin avansate tehnologic pot stapani in numai cateva minute noile functionalitati oferite de acest dispozitiv.     IMPRESII. Tehnologia a fost testata cu succes pe o serie de pacienti, inclusiv militari americani care si-au pierdut bratele in razboiul din Irak. Pentru majoritatea, cel mai satisfacator aspect al mainii bionice, care o diferentiaza de restul, este faptul ca le ofera sansa de a-si misca degetele independent unul de altul, usurandu-le astfel sarcinile cotidiene. "Daca i-ai da cuiva aceasta proteza pentru o luna si apoi l-ai pune sa foloseasca vechiul sau dispozitiv, ar fi foarte dezamagit", este de parere un pacient care a incercat de-a lungul anilor mai multe modele de maini artificiale. Compania producatoare s-a preocupat si de aspectul estetic al protezelor. A fost conceputa in acest sens o "piele" speciala, constand practic dintr-un strat de material semi-transparent care a fost modelat pe computer pentru a inveli cu acuratete dispozitivul. Versiunea acoperita cu piele artificiala costa 13.000 delire sterline.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.