AMENDA - Vin cu mai putine gunoaie Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC) din judetul Covasna a aplicat o amenda de 2.000 de lei unei firme din municipiul Sfantu Gheorghe, care a comercializat vin cu tarie alcoolica sub nivelul celei specificate pe eticheta. Seful OPC Covasna, Onica Csaba, a declarat ca pornind de la o sesizare primita de la un cetatean care cumparase un vin imbuteliat la pet de 2 litri de o societate din judetul Sibiu, s-a descoperit ca bautura avea o concentratie alcoolica de doar 6,92 de grade fata de 8, cat era mentionat pe eticheta.   LITORAL - Legi nerespectate Autoritatile care controleaza calitatea serviciilor turistice, conform Programului "Parteneriat pentru Litoral 2007", au aplicat amenzi de 1,35 milioane de lei, la incheierea celei de-a doua etape de verificari desfasurate in perioada 30 iunie-15 iulie, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Controalele au vizat originea produselor oferite spre consum, conditiile de pastrare a alimentelor, precum si carnetele de sanatate pe care angajatii unitatilor alimentare sunt obligati sa le detina. Au fost efectuate 1.797 de actiuni de control in domeniul sigurantei alimentare si furnizarea serviciilor turistice.   INTERDICTIE - Fara apa de la fantani Autoritatea de Sanatate Publica Bucuresti interzice consumul de apa din fantanile individuale, mai ales in cazul sugarilor, dupa ce inspectorii au descoperit ca aceasta contine nitriti mult peste limita admisa. Specialistii Autoritatii de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (ASPMB) au recoltat in perioada 3-11 iulie 60 de probe de apa din fantani (surse individuale de mica adancime) din toate sectoarele Capitalei. Toate probele de apa sunt necorespunzatoare din punct de vedere chimic, organoleptic si microbiologic, potrivit limitelor stabilite de Legea apei potabile.   ATENTIONARE - Sosul chilli provoaca botulism Autoritatile americane au declansat o ampla campanie de informare a populatiei cu privire la o gama intreaga de sosuri chilli fabricate de diverse companii. In urma controalelor efectuate s-a constatat ca riscul infestarii cu botulism este foarte mare, de aceea Food and Drug Administration recomanda populatiei sa nu mai consume aceste produse.